Искат по-високи такси за кафемашини, гаражи и ЦДГ

Общината иска да повиши таксите за ползване на нейни терени, върху които се поставят различни съоръжения. Става дума за телефонни кабини, банкомати, кафемашини и гаражни клетки. Докладната на кмета Емил Караиванов в момента е сред нормативните актове, подлежащи на обсъждане преди да бъдат внесени в ОбС. Предложените увеличения са:

- за телефонни кабини от 12 лв. на 20 лв. месечно

- за банкомати от 100 лв. на 120 лв. месечно

- за кафемашини сот 50 лв. на 60 лв. месечно

- за лека гаражна клетка до 22 кв.м. от 15 лв. на 20 лв. месечно.

Дали въпреки минималното поскъпване на таксите това ще доведе до куриозната ситуация, разиграваща се напоследък в Пловдив, ще разберем скоро. В началото на месеца шефът на общинското ФБР в града под тепетата Владо Илиев съобщи, че масово кафемашините се монтират върху частни сгради, за да не плащат тротоарно право. Оказало се, че ако съоръжение е монтирано на няколко сантиметра над земята върху сграда, то не влиза в общинската наредба за наемите. Починът в това отношение засега е само пловдивски. За подобни тарикатлъци в други части на страната няма информация.

Сред другите изменения в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Асеновград, които се предлагат в кметската докладна, са тези за таксите за дневна посещаемост на ЦДГ (от 1,20 лв. на 2,00 лв.), за ползване на градини и ясли за деца на самотни родители, за полусираци и за близнаци (от 0,60 лв. на 1,00 лв.), и за ползване на детска млечна кухня на ден (от 0,80 лв. на 1,00 лв.).

Изменения се предлагат също така и в раздел за услугите на "Обредни домове и зали". За изкопаването на гроб и следващите го процедури цените скачат с около 3 до 5 лв. По отношение на сключването на бракове предложенията са: 

- за сключване на граждански брак извън определената за целта зала - 180 лв. (без изменение)

- за сключване на граждански брак на Асенова крепост, в Етнографската къща или Възрожденското училище "Свети Георги" - 250 лв. (без изменение)

- за сключване на граждански брак в камерна зала - 120 лв.

- за сключване на граждански брак в голяма зала - 150 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини