Представящи се за асеновградчанки ловят балъци в интернет продавалника

Злият български гений не само, че не може да бъде озаптен, но проява завидна изобретателност и завладява все по-нови територии на действие. Ако до вчера през ден срещахме информация за измамени, предимно възрастни хора, по телефона или на улицата, вече се оказа, че има поле на изява, където необезпокоявано се ловят и по-младите наивници. И това е интернет, разбира се.

Потребителка от Перник потърси AsenovgradNet, за да ни съобщи, че е измамена от асеновградчанка в сайта Prodavalnik.com. След телефонния разговор с момичето и проверка от наша старна из мрежата се оказа, че оплаквания валят не само към спомената от нея Мария С., но и към Елена Я., Антоанета С. и други, представили се в сайта за свободна търговия, че са от Асеновград. Дали имената са истински не може да се твърди със сигурност, макар доставките и разплащанията при покупко-продажбите да стават чрез курирерски фирми, които би трябвало да изискват документ за самоличност и от двете страни.

Форумите са залети от теми и мнения за различни видове измами. Най-често срещаната обаче е тази, при която купувачът плаща договорената предварително сума, но след отваряне на пратката се оказва, че вътре има я стара дрипа, я директно парцали, галоши или вестници и списания.

За съжаление, въпреки добрите идея и намерения, подобни сайтове се оказват рай за измамниците. На първо и основно място заради анонимността. Трудно се издирва измамник в мрежата, тъй като няма никаква гаранция дали той е този, за когото се представя, дали е от града, откъдето пише или откъдето изпраща/получава пратката, дали е мъж, жена, възрастен или тийнейджър. Освен това след като забележат, че жертвите им са ги "прихванали на мушка" те на момента трият профилите и коментарите си.

В полицията в цялата страна има много сигнали от потребители от конкретният уебсайт. От МВР признават, че разкриването им не е сред първите в дневния им ред, тъй като има по-големи "риби", които нанасят щети за хиляди и дори милиони лева и евро. Въпреки това работят по тях. Перничанката, ужилена от асеновградчанка, е давала обяснения пред разследващите, говорено е и с куриерските фирми, които са обещали да съдействат. Администраторите в prodavalnik-а също са засилили бдителността си спрямо своите абонати.

Това, което ние можем да направим, е да ви обърнем внимание на случващото се и да ви предупредим да изостряте силно вниманието си, когато се доверявате на някой, който ви предлага или иска да закупи, предложена от вас стока в подобни сайтове. Ако за повечето интернет е място за споделяне, комуникация или дори работно място, за други се оказва, че е доходоносен и безопасен /засега/ терен за прибиране на парите на "лапнишарани".

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини