11 години след 11 септември - какво се промени...

На 11 септември 2001 г. светът бе потресен от серията отвличания на самолети и тяхното използване като оръжия срещу емблематични сгради на територията на САЩ. Резултатът бе хиляди невинно загинали в най-големите атентати, които някога човечеството бе виждало.

На въпросната дата в 8,46 ч. местно време в Северната кула на Световния търговски център /СТЦ/ в Ню Йорк се блъсна "Боинг-767", превзет от терористи по време на полета Бостън-Лос Анджелис. В 9,03 ч. още един лайнер "Боинг-757", изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис, се вряза в Южната кула. В 9,40 ч. трети отвлечен пътнически самолет удари сградата на Пентагона, намираща се в предградие на Вашингтон. В резултат на силния пожар в 9,59 рухна Южната, а в 10,29 ч. - Северната кула на СТЦ. Кметът на Ню Йорк по това време Рудолф Джулиани въведе извънредно положение, което по-късно се случи и във Вашингтон. Още един отвлечен самолет се разби на земята в 10,30 ч. на 128 км югоизточно от град Питсбърг. Вследствие на терористичните нападения загинаха хиляди хора, включително българи.

Единадесет години по-късно нюйоркчани ще се стекат в центъра на своя град, за да отбележат трагичното събитие и ще забравят поне за миг купищата финансови проблеми, спрели строителството на музея на Кота нула.

Макар че изграждането на новия Световен търговски център (One World Trade Center или 1 WTC) има значителен напредък, проектът остава в клопката на политическите разпри.

Ябълката на раздора е музеят в центъра на строителния обект. Изграждането му бе спряно заради финансовия спор между местна фондация и властите в града и Ню Джърси.

След като по-рано бе обявено, че за първи път в историята в церемонията няма да бъдат включени речи на политици, голям брой семейства на жертви сметнаха решението за отражение на въпросните задкулисни раздори.

Цената на реконструкцията нарасна до почти 15 млрд. долара от близо 11 млрд., колкото струваше през 2008.

След като 110-етажните Близнаци рухнаха, хиляди тонове стомана, бетон, стъкло и азбест обсипаха улиците на "Голямата ябълка". А хиляди литри горящо самолетно гориво и пластмаса започнаха да морят със смъртоносни канцерогени.

През изминалата седмица Нюйоркската пожарна добави 9 имена към 55-те, окачени на стената в чест на служителите, загинали от болести вследствие на работата си на Кота нула.

Според редица проучвания, общият брой на хората, починали от болести, свързани с 11 септември, надвишава 1000 души. Най-малко 20 хиляди работници продължават да се лекуват, а 40 хиляди се следят отблизо от Здравната програма за Световния търговски център (СТЦ).

"Погребваме хора на поразия", сподели пред "Хъфингтън" Нанси Карбон – изпълнителен директор на организацията Приятели на огнеборците. "Същинска епидемия е".

През последните седем седмици три нюйоркски ченгета, двама пожарникари и служител на строителен профсъюз, трудил се край Кота нула, си отидоха от този свят. От рак и респираторни проблеми.

Лесли Хескинс – съпруга, изгубила мъжа си на 11 септември, е гневна на политиците и техните изказвания за реконструкцията на Търговския център, тъй като иска вниманието им да се съсредоточи върху умиращите работници.

"Те са болни. Умират. А браковете им се разпадат", подчерта тя. "Защо наливаме пари в сгради, като нямаме достатъчно да си купуваме апарати за дишане?", пита американката.

Пенсионираният ветеран от Нюйоркската пожарна Джим Ричис, прекарал девет месеца в останките и прахта в търсене на мъртвия си син, намира разприте за "позорни".

Преди седем години Ричис бил хоспитализиран заради остро респираторно заболяване. Изпаднал в 16-часова кома. Излязъл от нея със симптоми, подобни на тези при сърдечен удар.

"Можем да изпращаме хора на Луната, но не можем да изградим отново няколко сгради вече 10 години, така ли?", пита пенсионерът.

Напредък все пак има. Частичен успех бе отварянето на паметника на Кота нула и двата басейна в "краката" на кулите, които до момента са посетени от над 4 млн. души.

Очаква се One World Trade Center – една от най-високите сгради в страната, да отвори врати през 2014.

Фийл – експерт по събаряне на сгради, изгубил част от крака си на мястото на бившите Близнаци, е сред отегчените да четат за СТЦ.

"2751 живота бяха изгубени през този ден", напомни той. "Тъжно е, защото не са страдали дълго. А първите, стекли се на помощ, умираха бавно 11 години".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини