Наплив за евтини прегледи за остеопороза. Пускат втора дата

Хасковлийки масово се стичат на евтините прегледи за остеопороза

Истински порой от записвания за евтини прегледи от остеопороза регистрират в хасковската Здравна инспекция. По случай световният ден за борба със социално значимата болест, здравното министерство отпусна на Хасково датата 17-ти октомври/сряда/, на която софийски специалисти ще преглеждат хасковлийки на цена от 5 лв. На пазарни цени, прегледът излиза между 20-25 лв.

На подаденият телефон за записване 0884 714 439 обаче вече са се регистрирали десетки желаещи. Тъй като до датата има още цели 12 дни, от местното РЗИ са преценили, че ще се съберат твърде много хора за да бъдат прегледани и са помолили за втора дата. Днес тя бе утвърдена-24-ти октомври. На миналогодишната есенна кампания, бяха прегледани 180 души, на 99% жени.

Остеопорозата е болест която намалява костната плътност и в напреднала възраст води до много тежки фрактури, като най-опасната от тях е счупване на таза. Особено критично е счупването на бедрената шийка, тъй като 20 % от пациентите умират до 6 месеца след травмата от обездвижване и придизвиканите от него пневмонии. Остеопорозата засяга предимно жените, които губят огромно количество калций по време на бременността. Той се извлича от тях за да се изгради костната система на бебето. Организмът компенсира липсата, но само до менопаузата, когато организмът спира да произвежда поддържащите костната маса хормони-естрогени. После проблемът става видим. Близо 1/3 от целокупното женско население страда в различна степен от остеопороза в по-късните етапи от живота си. Мъжете са облагодетелствани. Освен че не раждат, производството на полови хормони при тях продължава до доста по-късно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини