Цирк Балкански в Пловдив през октомври

Снимки: Цирк "Балкански"

Новата програма на Цирк "Балкански", известен навсякъде и като Българският национален цирк, може да бъде видяна през този месец в Пловдив. Представленията се играят два пъти дневно от 17 и 20 часа. Шапитото е разпънато на цирковата площадка до Лидл в ж.к. "Тракия".

Цените на билетите са:

Деца от 1 до 3 г. (без право на място) - 3 лева

Деца от 4 до 10 г. (с право на място) - 10 лева

Зелена зона - 15 лева

Синя зона - 20 лева

Червена зона - 25 лева

Партер ложа - 30 лева

Цирк Балкански е създаден от Александър Балкански – шесто поколение цирков артист по майчина линия. Майка му - италианката Лола Орландо Малеволти, е акробатка. През 1820 г. прадядото на Александър Балкански основава цирк "Джунтини", а 59 г. по-късно създава стационари в Самара и Москва с името цирк "Вирджиния". През 1916 г. циркът е конфискуван и фамилията се отправя от Одеса към Италия, но минавайки през Варна остават да живеят в България. През 1920 г. чичото на Александър Балкански – клоунът Чарли създава третия цирк на фамилията – "Рекс", който по-късно се преименува като цирк "Левски", а впоследствие „Европа“. През 1948 г. циркът е национализиран, но членовете на цирковата фамилия продължават да работят като държавни циркови артисти до 1989 г. През 2000 г. Александър Балкански заедно със синовете си – Николай и Александър Балкански-син основават цирк "Балкански".

В момента шапитото на цирк Балкански побира 1800 места.

Трупата е създадена през 1980 г. и изпълнява предимно акробатични номера, копф-трапец, перш, "Глобусът на смъртта", "Колелото на смъртта" и други. Трупата е гастролирала на различни циркови сцени в България и чужбина – Дания, Италия, Швейцария, Германия, Гърция, САЩ и други.

Трупата на Балкански има и много отличия от различни циркови международни събития: Сребърен клоун, Монте Карло – 1983 г., Златна плакета, Сиена, Италия, 1986 г., Златен лъв, символ на Йеросалим, 1999 г., Награда на Съюза на артистите в България, 1982 г. и 1989 г. През 1982 година Николай Балкански е вписан в книгата на Рекордите на Гинес с двойно салто на едно и две кокили. Трупата също влиза в Рекордите на Гинес с номерата – тройно салто на кварта и двойно салто с два пируета на кварта и тройно салто на четворна колона.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини