Борисов обеща да управлява 60 години

Премиерът Бойко Борисов се готви да управлява още 60 години. Това стана ясно от размяната на реплики между него и кмета на Ботевград Георги Георгиев при откриване на първото регионално депо за битови отпадъци край Ботевград. “За 60 години сме решили проблема. След 60, като сдадем властта, ще разширяваме”, каза премиерът на Георгиев, пише в. "Труд".
Кметът обясни, че животът на инсталацията е 30 години, но тъй като голяма част от отпадъците се сепарират и рециклират, ще може да изкара и 60 лета.

Борисов прекъсна водещата на церемония в Ботевград с думите: “Стига толкова, дай на попа да пее”, което предизвика усмивките на екоминистърката Нона Караджова и кмета Георгиев.

Депото ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе. То се открива седем месеца предсрочно.
За церемонията бяха докарани почти десет автобуса с публика, два духови оркестъра и двайсетина мажоретки.
Колега на бащата на Борисов на 84 г. пък го покани на гости и си спомни как таткото на сегашния премиер почерпил за раждането му.

Сметището е първият завършен проект за управление на отпадъците, финансиран по оперативна програма “Околна среда”. До средата на следващата година ще бъде пуснат в експлоатация и друга част от системата - центърът за рециклиране.
Общата площ на депото е 121,611 декара. Системата ще обхване 34 населени места, като общо покритата площ ще бъде 1270 кв. км.
Регионалната система за управление на отпадъците е първата от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. Тя е на стойност 14,4 млн. лв., като 2,1 млн. е националното съфинансиране.

След като е готова основната инвестиция на системата – регионалното депо, трите общини могат да ликвидират и почистят нерегламентираните малки сметища на своите територии.

Центърът за рециклиране се финансира чрез публично-частно партньорство между общината и частен инвеститор.
С въвеждането му в експлоатация 80% от постъпилия отпадък ще се насочва за рециклиране и преработка и едва 20% ще отива на депото.

По оперативната програма за „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъците" България е договорила над 570 млн. лв., от които вече са изплатени почти 90 млн. лв.

България е една от четирите държави в Европейския съюз (ЕС), която няма спрени оперативни програми, коментира Бойко Борисов, цитиран от БТА. 
Останалите три държави без спрени европейски средства са Финландия, Швеция и Дания, посочи Реналдо Мендметс от Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, който също приства на събитието.

Преди три години сметището на Ботевград пушеше всеки ден, припомни премиерът.
Той се надява след израждането и на предвидената сепарираща инсталация, структурите на ГЕРБ да направят почистване на района от нерегламентирани сметища, защото "тази прекрасна природа тук няма нужда да бъде загрозявана".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини