Долче вита за кучетата на Димитровград

Чаровната Габриела със своята любимка Рая, се явяваха на конкурса за красота

Сладък живот за домашните любимци се очертава в Димитровград, след като местната община откри най-модерният киноложки център в България. Такива има още поне десетина в страната, но този е абсолютно завършен, изразиха възхищението си от българската федерация по кинология, които бяха гости на събитието.

На площ от 10 декара в парк „Марица” са изградени два тренировъчни полигона, сграда с конферентни зали, санитарни възли и ветеринарни лечебници. Те трябва да са на разположението на стопаните на всички домашни любимци в Димиторвград, по всяко време. Предвидени са и клетки, където временно да се изолират съмнителните за заразни заболявания животни или пък да се укротят някои особено непонасящи се породи. Засечката може да стане на самите полигони. Единият е за аджилити-преодоляване на различни препятствия, по зададени команди. Другият е изцяло за служебни кучета. Служебни са онези кучета, които се използват от силовите служби на армия, полиция или граничари. Това са специални породи, поддаващи се на дресура за надушване на наркотици, оръжие, обезвреждане на престъпници. Макар и считани за едни от най-умните екземпляри на 4 лапи, те в никакъв случай не са кротушки и могат да бъдат опасни. Не към хората, защото нападението срещу човек е много рядко дори и за недресирано куче, но със сигурност за други кучета, особено от подобни бойни породи.

В киноложкият център ще могат да се лекуват, ваксинират и обучават кучета. На обучение ще подлежат и тхните стопани, особено такива които за пръв път гледат домашен любимец. Местната киноложка общност е на разположение винаги за съвет и тренировка.

Центърът може да се превърне и в моден подиум за красотата на любимците ви. Нагледно го доказа днешната киноложка излбожба в която се включиха над 100 кучета от България, Гърция и Сърбия. Подобни изложби определят своеобразните „божествени пропорции” на животните. Или до каква степен телосложението на дадения екземпляр се покрива с идеалното сечение на породата.

Любопитно за отбелязване бе, че 70 % от стопаните бяха жени. Всяка смяташе нейното гардже за най-хубаво.

Център е изграден с европара на стойност 1 млн и 16 хил лева. Проектът е съвместен с Гърция, но нещата се случват само у нас. Гърците просто партнирали. Проектите по „Транс-гранично сътрудничество – териториално развитие” пък не изисквали съфинансиране от съответната община и целия център излязъл без пари за местния данъкоплатец. Благородна завист към придобивката изрази и кметът на гръцката община партньор Ферес, Николаос Гоцас, който обяви че в Димитровград има идeални условия за отглеждане и обгрижване на домашните любимци.

Че кучетата са на особена почит в Димитровград си пролича и в идеалния център на града. Четириноги и двуноги живееха в истинска хармония. Първите правеха неделната си разходка, вторите ги подхранваха с части от банички и кифли. Никой никого не лаеше. За безпризорните „бенджита” от порода улична превъзходна пък този месец се открива приют за лекуване обезпаразитяване и обгрижване.

Г.Христов

4-месечните далматинци на пловдивчанките Диляна и Християна загряват за изложбата
И други красавци нямаха търпение изложбата да започне
Зорница със своя любимец от порода папийон
И това е куче?!
Това е куче-староанглийската овчарка на Тина Прокопиева е една от най-древните естествени породи
И това е куче, но за разлика от предишното-не се препоръчва за гушкане
Служебните породи тренираха на специален полигон
На друг полигон бе състезанието по Аджилити

Клетки за временно изолиране на кучета
Замкмет Росен Кузев и Николаос Гоцас прерязоха лентата
Мирно съвместно съществуване-да се поразходим заедно пред общината!
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини