Безплатно изследват за диабет една седмица в Пловдив

Доц. д-р Стефка Владева

Безплатни изследвания за диабет ще проведат от 12 до 16 ноември (понеделник - петък) в приемния ендокринологичен кабинет на МБАЛ "Каспела" в Пловдив. Акцията е във връзка с 14-ти ноември - Световният ден за борба със захарния диабет. Не е необходимо медицинско направление, а само предварително записване на час - на тел. 0899 37 13 73.

"Хората са свикнали да свързват изследванията на захарен диабет с кръвната захар. Резултатите при този метод обаче се влияят от моментното емоционално състояние, консумацията на храна, физическата активност.  А захарен диабет тип 2 (наричан още неинсулинозависим или диабет на възрастните) най-често има дълъг период на "скрито" протичане, свързано с редица биохимични механизми. Това означава, че в продължение на 4-6 години е нормална кръвната захар на гладно сутрин, а това е времето, когато обичайно правим кръвни изследвания по някакъв повод. При този тип диабет, както и при лица с преддиабетно състояние, затлъстяване или фамилна обремененост за диабет, трябва да се проверява нивото на кръвната захар на втория час след нахранване, но обикновено профилактично това почти не се прави". Това обясни доц. д-р Стефка Владева, началник отделение по ендокринология и болести на обмяната в болницата.  

"Самото изследване е нетравматично и експресно – с миниатюрна игла се взима капка кръв от пръста и в рамките на 5 минути се отчита резултатът. Не е необходимо да сте на гладно, процедурата може да бъде направена по всяко време на деня", конкретизира д-р Владева. Тя поясни, че хора с наднормени резултати на показателя ще се насочват за консултации по планов график, както при нея, така и при останалите специалисти по вътрешни болести и ендокринология в отделението - проф. д-р Кръстьо Павлов, д.м.н. - председател на дружество "Диабет" в Пловдив, д-р Елена Виденова, д-р Георги Левтеров.

Според статистиката в България от захарен диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че са болни. Последствията на болестта могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – инфаркт и инсулт. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. За децата е характерен първият тип, който има остро начало и лечението е с инсулин. При възрастните се развива основно вторият тип диабет. Рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, страдащи от болестта, намалена физическа активност, нездравословно хранене с висококалорични храни, стрес.

Катя Стайкова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини