Приемат документи на кандидатите за подпомагане за ин витро процедури

В Асеновград започна приемането на документите на кандидатите за парична помощ по Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми, съобщават от общината.

Документи за 2012 г. ще се приемат до 30 ноември в Информационния център в община Асеновград. Формулярите за кандидатстване могат да бъдат намери също там или в официалния сайт на кметството в меню "Общински дейности"  -"Социалнидейности" - "Правилници".

Средствата ще се гласуват всяка календарна година с общинския бюджет по предложение на сформираната за целта Комисия. Ще се финансира само по един опит на одобрените двойки в рамките на текущата година. Това няма да ограничи правото и възможността на одобрените двойки да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са български гражданин, да имат адресна регистрация на територията на общината през последните 3 г., да нямат парични задължения към държавата и асеновградската хазна, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са криминално проявени, да е налице доказана необходимост от лечение на безплодие. Всичко това трябва да се удостовери със съответните документи.

Заявленията на кандидатите ще се одобряват от Комисията. Съставът й е 7-членен. Четирима са съветници, двама са от общината, а един е представител на организация, защитаваща правата на пациентите в областта на репродуктивното здраве.

Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на отпуснатата сума (до около 2000 лв.), трябва да получи одобрението на ОбС.

Одобрената парична сума ще се отпуска в рамките на съответната бюджетна година след влизане в сила на решението на ОбС, с което се приема бюджетът.

При настъпване на бременност, подпомогнатите лица ще трябва да предоставят информация на Комисията за целите на статистическо проучване.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини