Шествие за 135-годишнината от освобождението на Асеновград

Снимка: Община Асеновград

Асеновград ще отбележи тържествено 135-тата годишнина от Освобождението на града от османско робство. В 11.45 ч. на 18 януари с шествие, водено от войници от военно формирование 24 490 и представителен духов оркестър на ВВС, граждани, представители на общината и ученици, ще преминат по улиците на града от центъра до паметника на ген. Виктор Дандевил.

Поклонението ще започне в 12 ч. Специално участие ще вземе Национално дружество "Традиция" - Пловдив.

В 17.30 ч. в Историческия музей ще бъде открита тематична изложба.

В навечерието на празника (на 17 януари) събитието ще бъде отбелязано и с програма в читалище "Родолюбие".

Генерал Виктор Дандевил е роден през 1820 г. в Оренбург. В Руско-турската освободителна война взема участие като командващ Трета гвардейска дивизия от Западния отряд на ген. Гурко (23 000 войника и 150 оръдия).
На 4-5/16-17 януари 1878 г. при село Брестник войните на генерал-майор Дандевил и генерал-майор Даниил Краснов нанасят последното поражение на Сюлейман паша, след което неговия корпус се разпада като организирана бойна сила. Отрядът участва в освобождаването последователно на Пловдив и Асеновград. В нея служи и неговият син капитан Дандевил, командир на Срелкови батальон. За проявена храброст и командирско умение генерал-майор Дандевил е награден с Орден "Свети Георги" IV и III ст. Повишен е във военно звание генерал-лейтенант.
Паметникът му в Асеновград се издига близо до мястото, където в далечната 1878 година е бил посрещнат от местното население с хоругвите от православните храмове и тържествен камбанен звън.

Ген. Виктор Дандевил и синът му кап. Дандевил, 1877 г.

Снимка: Държавен архив Пловдив

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини