Протести в над 10 града заради сметките за ток, в Пловдив стартира подписка

Недоволни клиенти на електроразпределителните дружества от поне 10 града на страната ще излязат на протест в неделя срещу високите сметки, получени за последния отчетен месец.

В новата вълна от протести ще се включат жители на Петрич, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, София, Пловдив, Варна, Силистра, Монтана и др.

Причината за масовото недоволство в цялата страна са високите декемврийски сметки за ток, при някои от които повишението е с или над 100%.

През последните дни бурни протести срещу фактурите за електроенергия, изпратени от ЧЕЗ, имаше в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха публично сметките и обявиха, че няма да ги платят. Последваха ги и жители на Велико Търново, където фактурите за януари са с около 200 лв. по-високи в сравнение с тези от миналата година.

В Пловдив стартира подписка. Всеки ден от тази събота, 9 февруари, до 17 февруари включително, от 11 до 15 часа, хората трябва да носят копия от фактурите, срещу които имат възражения, а на място могат да попълнят и жалба срещу EVN. Жалбите на гражданите ще се събират на площада до Община Пловдив на специално определен пункт. "На база на подадените сигнали ще изготвим обществен договор, който ще предоставим на EVN, като в него ще заложим условия, които те ще трябва да спазват", обяснява Светозар Николов - организатор на инициативата и председател на "Организация за обществена самозащита ЕДНО".

В неделя пред Министерството на икономиката в столицата заедно с недоволните от сметките си за ток ще се съберат и граждани, които са получили високи фактури за парно и топла вода.

Темата за фактурите стигна и до омбудсмана. Ден след като от "Активни потребители" отчетоха ръст в обажданията на горещия си телефон, подобни данни обяви и общественият защитник Константин Пенчев.
"Проблемът и при електроразпределителните, и при топлофикационните, и при водоснабдителните дружества са неясните сметки. Този месец имам два пъти повече жалби от същия месец миналата година от клиенти на "Топлофикация". Хората не разбират за какво плащат", заяви Пенчев пред bTV.

"Не на високите сметки за ток! Искаме алтернатива на ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН" е една от многото групи, където отича засега недоволството на по-младите. Помислено е и за по-възрастинте или тези, които нямат достъп до интернет, като е даден линк към готови листовки, които да бъдат изтеглени и разлепени "на асенансьора, вратата на входа, спирките и където се сетиш".

Листовките могат да бъдат изтеглени ТУК.
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини