Кмет и рокери заедно пред паметника на Иван Асен II

Кметът на Асеновград Емил Караиванов ще поднесе цветя на паметника на цар Иван Асен II заедно с рокерите от "Торнадо". Това ще стане в 12.30 ч. на 22 март, когато се навършват 783 г. от победата в битката при Клокотница.

Община Асеновград кани всички спортни клубове, културни институции, частни фирми и други, носещи името на българския владетел, да поднесат венци на паметника му в градския парк. Както стана ясно, в инициативата ще се включи и местният мотоклуб. Рокерите ще се отклонят от маршрута си до Бачковския манастир, където по традиция всяка година освещават моторите си, за да поднесат цветя в знак на признателност.

През целия ден Асенова крепост ще бъде със свободен вход за всички. В 13.00 ученици ще изнесат програма на самия културно-исторически комплекс.
Битката при Клокотница се е състояла през пролетта на 1230 г., недалеч от едноименното село, между българската войска, водена от цар Иван Асен II, и войската на епирския владетел Теодор Комнин. Българите напълно разгромяват епирската империя като пленяват василевса заедно с цялото му семейство, а войската му освобождават.

Заради нечуваното си благородство и човечност Иван Асен II е почитан и обичан "и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи", пише византийският хронист Георг Акрополит.

При Иван Асен II крепостта е подсилена и превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това: "В лето 6739 (1231 г.) индикт четвърти от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град."

Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

В чест на Иван Асен II през 1934 г. Станимака е преименуван на Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини