Заради кучета: По-болни сме от всички в Европа взети заедно

България е №1. По болест

Заболелите от кучешка тения в България са повече отколкото всички държави на Евросъюза взети заедно. Така например през 2009-та година болните в България са 461 души, а в 500-милионна Европа-едва 350. Шокиращото сравнение направиха от хасковското РЗИ по повод завършилото изследване на хората от село Криво Поле, където на 21-ви март от паразита почина 5-годишно дете. От направени 68 проби, 60 от които на деца, не е открит друг случай на ехинококоза /кучешка тения/, информира началникът на дирекция „Наздор над заразните заболявания“ д-р Снежана Иванова. С това проблемът обаче далеч не е разрешен, предупреди колежката и д-р Светлана Узунова. България отдавна има проблем с това заболяване, а хасковско е епидемичен район. 

Причината е еднозначна – кучетата. Тенията се развива като зрял паразит САМО в кучета и САМО чрез тях може да стане заразяване. Във всички други организми тенията е в кистозно състояние и не може да заразява. Проблемът назрява до степен на обществена значимост през 90-те години, с рязкото увеличаване броя на домашните кучета, и последващото увеличаване броя на бездомните такива. Не напразно пикът на заболелите от кучешка тения е през 1998-ма година. После има известно затишие, преди графиките отново да тръгнат нагоре, паралелно с новия ръст на кучешката популация. Връзката между домашни и бездомни кучета се признава дори и от кучкарите. Много стопани изхвърлят домашните си любимци на улицата или по-често тяхното потомство, с мотива че ги е жал да ги убиват. 

Единственият случай в който България се справя с болестта е през 1956-та година. Заради върлуващ бяс е изтребена огромна част от кучешката популация в страната. Ехинококозата почти изчезва. 

Цели 31 % от домашните кучета, дори и най-добре гледаните, са заразени с паразита, твърдят специалистите. Лекът е само в дехелментизация /обезпаразитяване/ на всеки 3 месеца. Струва пренебрежима сума от 1 лв /!/ до максимум 15 лв, за средно взето 30 кг куче. Повечето стопани обаче лекуват от бълхи и кърлежи.

Те също са опасни за човека, но поне се виждат и има оплаквания. Тенията не се вижда и се развива без симптоми. Починалото 5-годишно детенце я е носило поне 2 години. Можела е да се хване по случайност само с ехограф или рентген. Най-сигурния, Елайза тест, не се поема от касата и струва пари.  Наложи се изследванията в Криво Поле да бъдат платени партийните средства на ГЕРБ-Хасково.

Единственото спасение е в превенцията от кучетата. Най-опасни сред тях са овчарските, които са на 78 % заразени, заради често хранене със сурово месо. Бездомните са заразени на 57%. Най-малко опаразитени са ловджийските кучета – едва 16 %. Пренасянето в човешкото тяло става най-често чрез заразени от животните плодове или зеленчуци. Върху тях паразитът може да оцелее от 3 до 6 месеца независимо от атмосферните условия. Убива го само термична обработка, но точно салатата не преминава такава.

Г.Христов

Детската градина в Криво Поле, където почина 5 годишния Стефан. Долу вляво-част от постоянното присъствие в градината
Кучето е приятел на човека, но последния не се грижи достатъчно за него и често го изхвърля
Дори и най-добре изглеждащите домашни любимци могат да са заразени, ако не се обезпаразитява на всеки три месеца
Домашните любимци често стават бивши и тръгват да оцеляват по улиците
Днес те са навсякъде около нас
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини