14 от кандидат-депутатите от Пловдив и Пловдив - област са с досиета в ДС

14 кандидати за народни представители от 16-ти и 17-ти МИР Пловдив и Пловдив - област, са били сътрудници или служители на бившата Държавна сигурност или част от разузнавателните служби, разкри Комисията по досиетата.

Национално патриотично обединение

В списъка фигурира името на Жорж Ганчев, който е сътрудничил на Второ главно управление на ДС с псевдоним Жорж. Емблематичният политик на прехода е водач на пловдивската листа на патриотичното обединение.

ДПС

Асен Методиев, който е издигнат от движението за кандидат от Пловдив - град, се е подвизавал като агент Методи към ОУ на МВР-Пловдив-ДС, отдел 02. Вербуването му е станало през 1986 г.

И роденият в Асеновград Красимир Романов Асенов е в листата за 16 МИР - Пловдив. Под агентурното име Пенев той е сътрудничил на ДС, управление III -VIII-IV.

Също кандидат от Пловдив е Венцислав Парпулев - агент Емо, сътрудничил на ОУ на МВР - Смолян-ДС по линия на управление II.

"Център - СВОБОДА И ДОСТОЙНСТВО"

Коалицията между Касим Дал и НДСВ е издигнала в Пловдив - град Здравко Терзиев. Терзиев е сътрудничил на ОУ на МВР-Пловдив-ДС под агентурното име Георгиев.

ПП "Българската левица"

Щатен сътрудник към ДС, управление III, е бил пък кандидатът за народен представител от Пловдив Илия Данчев. Още двамата кандидат-депутати на тази партия в града под тепетата са с досиета. Това са Симос Зисакис с агентурното име Симеон, разузнавач в РУ - ГЩ, и Стилиян Иванов - агент Драгов, сътрудничил на ДС, управление III-IV-I.

От същата политическа сила, но кандидат за депутат от Пловдив - област, като сътрудник на ДС се е подвизавал и Страхил Пранджев. Той е бил щатен служител в ДС, направление III. Между 1969 и 1987 г. е расъл в йерархията от разузнавач VI степен до ст. разузнавач. Със заповед от 1982 г. е изпратен на 3-месечен курс в КГБ - СССР, след е назначен и преназначаван за началник отделение.

"Горда България"

Синдикалистът Кръстьо Петков или агент Еленков е сътрудничил на Разузнавателно управление към ГЩ на МНО. Вербуван е бил 1982 г., като от 1988 г. с него не са били провеждани срещи. Кандидат от Пловдив - град.

Национален фронт за спасение на България

Любомир Терзиев - е издигнат в листата от Пловдив - град. Бил е осведомител под името Коларов, снет е от отчет през 1973 г. Като щатен служител със заповед от 1977 г. е бил назначен а разузнавач III степен към ОУ на МВР - Пловдив, ДС. Със заповед от 1989 г. е преназначен за ст. разузнавач.

Коалиция за България

КБ имат двама кандидати с досиета. В Пловдив -  град това е Огнян Сапарев, сътрудничил като осведомителят Мартин в ДС, управление VI-I-I. През 1982 г. е бил снет от действащия оперативен отчет.

В листата за Пловдив - област пък фигурира Щерю Царев, щатен служител ДС, управление III, назначен за разузнавач през 1988 г.

ГЕРБ

В пловдивския списък на ГЕРБ с агентурно минало е Стефан Дедев, който е бил щатен служител, 13 граничен отряд. Със заповед от 1987 е назначен за пом. началник разузнавателно отделение.

Над 130 кандидат-депутати са с досиета в бившата Държавна сигурност. Комисията е проверила регистрираните от РИК кандидати за народни представители в 42-то Народно събрание, както изисква законът. Проверени са 4145 души. На проверка не подлежат останалите 3160, защото са родени след 16 юли 1973 година.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини