Академик Марков представи новата си книга в Асеновград

На изключителен интерес в двете асеновградски гимназии се радваше новият труд на акад. Георги Марков. На среща с гимназисти от училищата "Св. княз Борис I" и "Св. св. Кирил и Методий" бе представена книгата му "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913". Представянето в Старинното училище "Свети Георги" направи Иван Гранитски, който обяви книгата за "духовен паметник на българската история от този период".

Акад. Марков сподели, че е посветил написаното на своя дядо Георги Марков, загинал през 1912 г. при атаката край Бунархисар. Трудът на видния наш историк вади на бял свят много нови факти за Балканската война. Всичките му източници са безусловни. Интерес сред тях представлява кутията на цар Фердинанд, донесена през 2006 г. от САЩ от неогвия внук Симеон Сакскобургготски. В нея са намерени няколко изключително любопитни документи и предмети на царя, от които Марков е почерпил информация за периода на Балканската война.

На срещата бяха представени още и книгите "Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)" на Стоян Райчевски и "Разорението на тракийските българи през 1913 г." на Любомир Милетич от поредицата "Бежанци".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини