Ученичка разработи уникален медицински проект

Ученичка от Немската гимназия в София разработи уникален медицински проект за изготвяне на лекарства, които в бъдеще могат изцяло да заменят антибиотиците при лечението на пациенти. Чрез формулите, които създава, момичето печели първо място в национален конкурс в подкрепа на млади хора с новаторско мислене, разказа в репортаж Нова телевизия.

Екатерина учи в Немската гимназия и е 10-ти клас. И макар, че още е почти дете, тя прави открития, които могат да променят медицината във вида, в който я познаваме днес Формулите, които създава са в областта на медицинската микробилология и чрез тях могат да се създадат лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките, които на практика са виновни за почти всеки вирус и грип. И още нещо - новите хапчета няма да увреждат клетките на човешкия организъм така, както антибиотиците.

С Екатерина вече работи цял научен екип от Националния център по заразни и паразитни болести. Заради интересите, които има, преди година Екатерина попада за първи път в Центъра по заразни и паразитни болести. Тогава присъства на защита на дисертация на жената, която впоследствие става научен ръководител на момичето в работата й.

Въпреки откритието си, Екатерина все още не е обмисляла дали да го патентова. Нито мечтае да го продаде на някоя голяма фармацевтична компания и да натрупа много пари. Има други три цели. Първата – през септември да отиде до Прага и да участва с медицинския си проект в най-престижния научен конкурс в света. Втората – да продължи образованието си в Германия. И третата – да стане лекар.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини