Григор Димитров мина през ада, но победи на старта на турнира в Куинс

В изключителна драма се превърна първият мач на Григор Димитров от сезона на трева. Нашето момче премина през невероятно трудно препятствие в лицето на вдъхновения Дуди Села, печелейки с 4:6, 6:2, 7:6 (4).

Първият сет се реши от факта, че Дуди Села се възползва от открилия се шанс за пробив, а Григор – не. Пробивът дойде в ключовия седми гейм, когато израелецът направи два страхотни удара – за 15:40, когато от паната изпълни форхенд от движение по правата и размина по невероятен начин Григор. Последва и остър блок ретур на първи сервис на Григор, който не позволи на нашето момче да отиграе втория си удар.

Димитров можеше да върне пробива в последния момент, но при втори сервис на Села прати сечения ретур от бекхенд в мрежата. Направи впечатление, че Григор така и не настрои ретура си в тази част, като съперникът му спечели доста лесни точки при сечен сервис на форхенда на българина.

Във втората част Григор определено затегна нещата – той не даде нито една точка на свой сервис на Села (четири гейма), а на свой ред проби на два пъти израелеца. Най-важното обаче беше, че българинът почна да вкарва повече ретура, като използваше доста сечени удари и затрудняваше противника. Именно благодарение на това миксиране дойде първия пробив за Григор, който привика на мрежата Села и го матира с бекхенд права, а вторият пробив стана след грешка на Села от форхенд при сечен бекхенд в центъра на корта от страна на българина.

В решителния сет Григор срещна сериозни трудности във втория си сервис гейм, но не допусна точка за пробив и се пребори след три изравнявания на резултата за подаването си. В шестия гейм българинът проби за трети път Села в мача след много хубав форхенд ретур, а после и грешка на израелеца. И веднага след това Григор направи огромна глупост – стигна се до 15:40 на негов сервис, като българинът направи двойна грешка заради прекомерен риск на втори сервис.

Абсурдът обаче стана пълен само няколко минути по-късно – при 4:4 Григор поведе с 40:0 и допусна пробив – след две невероятни изпълнения на Села от движение с форхенд по диагонала, а за капак на точката за пробив на метър от мрежата българинът спря да движи краката и пропусна корта, а просто трябваше да вкара топката, без да се стреми да цели линия или да вкарва сила.

Изправен пред загубата Григор получи невероятна подкрепа от публиката, като няколко млади момичета, които гонят топките, направо се тресяха от ужас и едното проливаше и сълзи за съдбата на нашето момче пред погледа на приятелката му Мария Шарапова. И Григор показа характер, като успя да измъкне гейма от 30:0 за Села след поредица от страхотни отигравания и от форхенд, и от бекхенд.

Логично се стигна до решителен тайбрек, където във втората точка Села направи страшна грешка – от метър до мрежата при смач по отскочила топка израелецът игра по остър диагонал, но право на ракетата на Григор, който беше опразнил цялата права и се възползва от подаръка, застрелвайки противника по правата – минипробив. Веднага след това Села направи и непредизвикана грешка, но после бързо върна единият минипробив след много хубав бекхенд по правата, а след това направи извънземен бекхенд по диагонала след изглеждащ печеливш ретур от форхенд на Григор. За съжаление при 4:3 Григор направи сериозна грешка и опита къса топка, която спря в мрежата – и вторият минипробив беше върнат. Предимството на Григор беше бързо възстановено след като Дуди Села направи двойна грешка, дала два мачбола за Григор, който в последвалото разиграване изтиска грешка от бекхенд на Дуди Села, с което спечели тайбрека със 7:4 точки, а с това и мача.

В следващия кръг, т.е. утре, Григор Димитров излиза срещу бившия номер едно в света Лейтън Хюит, като мачът ще е около 18:00 часа българско време.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини