Постигнато е споразумение за мирни преговори между Израел и палестинците

Държавният секретар на САЩ, Джон Кери обяви, че Израел и палестинците са постигнали споразумение за подновяване на мирните преговори.

„Имам удоволствието да съобщя, че сме постигнали споразумение за преговори между израелци и палестинци. Това е забележителна крачка напред. Споразумението не е финализирано и за това не мога да дам подробности”, заяви Джон Кери, намиращ се на посещение в Аман.

Новината бе приветствана от представителството на палестинския президент Махмуд Аббас.

„Срещата на Аббас с Джон Кери в неговия офис в Рамала в петък вечер постигна прогрес и благоприятства споразумението на база подновяване на преговорите”, заяви говорителят на президентството Набил Абу Рудейна.

Той подчерта че „все още има специфични детайли, които трябва да бъдат разрешени”, без да уточнява точно какви.

„Скептицизмът и цинизмът продължиха много месеци, но сега четири години на дипломатическа стагнация са на път да приключат”, заяви израелският министър на правосъдието и главен преговарящ с палестинците Ципи Ливни.

Споразумението получи положителни коментари от Европейския съюз и ООН.

„Премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху и ръководителят на Палестинската автономия, Махмуд Аббас, демонстрираха смелост, постигайки съгласие за възобновяване на мирните преговори. ЕС би искал особено да благодари на държавния секретар на САЩ, Джон Кери за неговата решимост да сближи двете страни”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, Катрин Аштън.

Бан Ки-мун приветства обявеното от Джон Кери споразумение за възобновяване на мирните преговори между Израел и палестинците, замразени през септември 2010.

„Генералният секретар е окуражен от това положително развитие и призовава и двете страни за покажат лидерски кураж и отговорност. ООН ще подкрепи всяка инициатива за постигане на мир в региона”, заяви говорителят на ООН, Мартин Несирски.

Споразумението обаче бе отхвърлено от ислямисткото движение Хамас, което управлява Ивицата Газа.

„Хамас отхвърля обявлението на Джон Кери и смята, че завръщането на палестинските власти към преговори с окупаторите е в разрез с националния консенсус”, заяви говорителят на Хамас, Сами Абу Зухри.

„Махмуд Аббас няма законното право да представя палестинския народ”, добави той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини