Власт и протест безкомпромисни. Преглед на печата

24 часа: Прекратяват делото срещу Гергана. Тя: Все ще се озъртам докато не падне обвинението

Софийският апелативен съд ще прекрати в четвъртък делото за изпращане на Гергана Червенкова в САЩ.

Това стана възможно, след като във вторник в късния следобед американското посолство съобщи, че прокуратурата в Ню Йорк се отказва да иска екстрадирането на българката засега.

Процесът е насрочен за 9,30 ч и се очаква отново да дойдат десетки приятели на Гергана. Те не спряха да я подкрепят през последните осем месеца.

 

24 часа: Трима осъдиха прокуратурата заради 12 години висящи обвинения за убийство

Трима жители на руенското село Мрежичко успяха да осъдят прокуратурата затова, че 12 години са били с висящо обвинение за убийство, след което делото е било прекратено. Те ще получат общо 60 хил. лв., без да се смятат лихвите. Али Осман Атибов, Хасан Ереджеб и Алирза Али Осман са били привлечени като обвиняеми за убийство

Труд: Туризмът се бунтува срещу нов шеф

Големите браншови организации в туризма на туроператорите, хотелиери и ресторантьори АБТТА, БХРА, БАТА и БААТ излязоха с обща декларация срещу назначаването на Бранимир Ботев за зам.-министър на икономиката с ресор туризъм.

"Той не е от нашия бранш. 30-те организации, за които се твърди, че го подкрепят, не са туристически", коментира пред "Труд" Байко Байков, председател на АБТТА.

 

Труд: Обществените поръчки - на светло

Договорите за обществени поръчки и анексите към тях задължително да са публични и да се качват на сайтовете на възложителите - държавни ведомства, общини и техните фирми. Това предвижда проектът за промени в Закона за обществените поръчки, подготвен от правителството. Същото ще важи и за документите за приемане на свършената работа, както и за плащанията към изпълнителите.

Задължително ще е публикуването и на протоколите от комисиите за класиране на кандидатите. В момента тези документи на практика не са публични. Според вносителите изкарването им на светло ще позволи харченето на пари на данъкоплатците да се контролира по-добре.

 

Стандарт: Власт и протестиращи отказват компромис

Кървавата нощ пред парламента ожесточи сблъсъка между властта и протеста.

Кабинетът "Орешарски" втвърди тона и категорично отхвърли всеки намек за оставка. Това стана ясно след спешна среща на премиера със Сергей Станишев и Лютви Местан. В разговорите участваха парламентарният шеф Михаил Миков и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който гарантирал, че на всяка цена ще осигури нормална работа на депутатите.

Който не е съгласен да играем докрай, да напуска Народното събрание. Листите ни са дълги, има кой да ги смени, надъхвали се червените депутати на вчерашния извънреден пленум. Само в Арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души, допълнил Янаки Стоилов.

Боят само разпали протеста, ще обсаждаме парламента до дупка, нажежиха Фейсбук участници в бунта.

 

Стандарт: Проверки в енергото за незаконни ВЕИ-та

ДКЕВР започна проверки в ЕРП-тата за незаконно присъединени към мрежите им ВЕИ-централи. Първо разследването започна в компаниите на ЕВН, които доставят ток в Югоизточна България. Проверява се целия процес по присъединяване на производители на зелена енергия към мрежата на дружеството за периода 2011-2013 г. Обхватът на проверките включва издадени становища, предварителни и окончателни договори по присъединяване на ВЕИ. Предвидено е и посещение на експертите на ДКЕВР в избрани от тях клиентски центрове на ЕВН за получаване на допълнителна информация и документи. От ЕРП-то заявиха, че ще окажат пълно съдействие. Подобни проверки предстоят и в ЧЕЗ и "Енерго-Про". Разследванията не се правят паралелно заради малкия капацитет от такива експерти в ДКЕВР, обясниха от комисията.

Монитор: Отличниците ни се изнасят в евровузове

Тази тенденция е от няколко години, завършващите ни ученици масово подават заявления за прием в университети в чужбина. Около 80-90% от тях обикновено са приети в желаните висши училища", коментира зам.- директорът на 91 Немска езикова гимназия  Стоянка Томова.

Подобно е положението и в другите ни елитни училища - езиковите, математическите гимназии и др. Топдестинациите за зрелостниците ни са Великобритания, Холандия, Дания и Германия.

Поне 50% от зрелостниците на Софийската математическа гимназия ще заминат да учат в чужбина, отчетоха от училището. „Именно учениците  от математическите училища успяват да влязат в най-елитните университети като  Оксфорд, Кеймбридж, Лийдс, Глазгоу. Тяхната успеваемост е по-висока от тази на учениците от езиковите гимназии", коментира консултантът по проекта „Световно образование" Стефка Златева.

Сега: Неадекватната власт провокира кървави сблъсъци пред парламента

Серия от неадекватни действия на управляващите са основната причина за кървавите сблъсъци, до които се стигна на 40-ия ден от мирните протести по софийските улици. Първо депутатите абсолютно необяснимо решиха да заседават по актуализацията на бюджета малко преди началото на традиционното шествие - в 17 часа, на което се събират по няколко хиляди граждани, настояващи за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. След това Националната служба за сигурност пропусна най-удобния момент за извеждането на народните представители и депутати от обсадения парламент - към 20 часа, когато протестиращите все още не бяха толкова много.

Дума: Опитаха нов 10 януари

Опит за повторение на събитията от 10 януари 1997 г., когато бе щурмуван парламентът, бе направен във вторник срещу сряда вечерта. Ескалацията на напрежение започна късно вечерта, когато парламентът бе обсаден от протестиращи, които не допуснаха депутати и министри да напуснат сградата на Народното събрание. Обсадата продължи до късно през нощта и едва призори депутатите и министрите, които обсъждаха актуализацията на бюджета, бяха изведени.

Видяхме съвсем различно лице на протестите - имаше съзнателни провокации и търсене на сблъсъци около парламента, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари, заяви и президентът Росен Плевнелиев. Няма цел, която да оправдава насилието, категоричен бе държавният глава. Той се възпротиви и на желанието на ГЕРБ за незабавно свикване на КСНС. Това не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво, обобщи президентът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини