Залепи си сам – теракота или гранитогрес

мръзна ви от стария мокет, сложен още в ония времена. Не искате ламинат, а паркетът ви е прекалено скъп. Решението е теракота, защо не и гранитогрес.

Ако не ви стиска, по-добре не започвайте сами да ги лепите, а извикайте майстор фаянсаджия.

Но пък технологията "направи си сам" е по-сладка, пък и така ще можете да се хвалите пред близки, колеги, приятели и роднини, че вие сте майсторът. Да започваме тогава.

Първо измерваме дължината и ширината на помещението, което ще ремонтираме.

Преди да започнем поставянето на плочките, трябва да ги подредим по пода според взетите мерки, като поставим клинчета между ъглите им. Това помага за правилно изчисляване броя на плочките, които ще са ни необходими.

След това ги отстраняваме, взимаме четка и нанасяме грунд по пода, стига, разбира се, той да е равен, ако не е – има саморазливен бетон.

В съд с вода изсипваме сухото лепило, поставяме накрайника за разбъркване на бормашината и започваме да бъркаме до достигане на необходимата гъстота. След разбъркването изчакваме 10 минути да постегне.

След като подготвим повърхността и разтвора, започваме да поставяме плочките на пода.

Нанасяме разтвора на пода, като ползваме правата страна на назъбената маламашка.

След това разнасяме с еднаква плътност с назъбената страна на маламашката. Разтворът изсъхва за около 15-20 минути след полагането му.

След разнасянето на разтвора поставяме плочката на пода и натискаме леко надолу, за да я наместим. Причукваме с гумен чук.

Поставяме втората плочка до първата и продължаваме да повтаряме същите стъпки, докато не видим пода подреден и красив.

След поставянето на плочките разполагаме клинчетата между ъглите им. След 24 часа ги махаме и... нанасяме фугиращата смес.

Тя допринася за стабилното положение на плочките и има естетически ефект. Предпазва от проникване на влага, вода и мръсотия под плочките.

Честито, вече си майстор.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини