ГЕРБ внесе искането за свикване на НС

Кой има сърце и душа да почива в тази ситуация, питат от ГЕРБ

Искането за незабавно свикване на Народното събрание беше внесено от депутатите на ГЕРБ Димитър Главчев, Данаил Кирилов и Томислав Дончев.

Тримата призоваха председателя на Народното събрание Михаил Миков да реагира „адекватно и екзактно според текстовете на Конституцията и Правилника за организацията на дейността на Народното събрание”, въпреки възможния „дискомфорт по повод ваканцуването”, предаде БГНЕС.

Депутатите от ГЕРБ са събрали 77 подписа за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, уточни Томислав Дончев. Според него правилникът за организацията на работата на парламента не предполага премисляне на ситуацията, след като са събрани над 48 подписа. Според Дончев трябва да следва свикване на заседанието след едноседмичен период.

Силно се надявам реципиентът на нашето искане, председателят на НС, да реагира адекватно според текстовете на Конституцията и правилника за организацията на Народното събрание, заяви Димитър Главчев. Подписката ни предизвика известен дискомфорт по отношение на ваканцуването. Смятам, че си заслужава парламентаристите от управляващото мнозинство да покажат подкрепа за правителството, каза той.

Главчев вижда два варианта при тази ситуация – или кабинетът да спре работа, или да си подаде оставката.

Нормата на член 43, ал. 2 от правилника на НС е императивна. Тя разпорежда председателят на парламента след такава подписка да свика в 7-дневен срок извънредно заседание, дори когато депутатите са във ваканция, уточни депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов по повод информацията, че може да има тълкуване. Няма правна санкция в правилника, ако това не стане, но при всички положения това би било неизпълнение на основния устройствен за работата на НС нормативен акт, смята той.

Появиха се притеснения за социалните плащания и ние сме притеснени за това, продължи Томислав Дончев. Никой не е против тях – те имат нашата подкрепа. Според него има възможност следващата седмица да се приеме една доста по-различна актуализация на бюджета. Нека видим как НС ще реагира на нашето искане и тогава ще решим какво ще правим, посочи той. Политиците можеха да направят малък жест към хората – да работят през август, но го пропусната, каза той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини