Близо 40 социалисти почитат 9 септември в Димитровград

Скромно ще отбележат датата 9 септември социалистите в Димитровград

Близо 40 социалисти в Димитровград ще отбележат тази вечер годишнината от деветосептемврийските събития през 1944 година.

В тукашния клуб на БСП музикално-поетичен рецитал ще изнесе група "Българка", разказа лидерът на социалистите тук Димитър Петров.

На сбирката ще присъстват представители на Младежката структура на БСП и ветерани. Петров коментира, че отбелязването е по-скромно предвид размерите на партийния клуб. На събитието са поканени да присъстват и всички желаещи да си спомнят за датата 9 септември.

Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращатите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини