Безплатно изследват "проблемни" деца от Димитровград

Психологът Ралица Сатамова разказа подробности за теста, които определя състоянието хиперактивност или дефицит на внимание

Родители от Димитровград вече могат да получат ценна информация дали детето им попада в графата "хипеарктивно" или евентуално страда от дефицит на внимание.

Това се определя с помощта на специален тест, който е стандартизиран и за българските условия, разказа психологът в Детски и Младежки център Ралица Сатамова.

Тя е и единственият в област Хасково психолог, който разполага с този тест, а изследването на децата е напълно безплатно, както и терапията, ако се налага такава.

Преди реалното му приложение са били изследвани 1 500 деца, като 55 са от Димитровград, допълни Сатамова.

Според специалистите, хиперактивността се появява през ранното детство /6-8 години/ посредством силно изразена импулсивност на детето и неспособност за самоконтрол и концентрация. Среща се два пъти по-често при момчета, отколкото при момичета.

Разстройството с дефицит на вниманието се определя като като генетично, биохимично отклонение засягащо два невротрансмитера, отговарящи за концентрацията и вниманието. Извън генетичните причини, всички други фактори определящи дефицита на вниманието и хиперактивността са поводи на научни спорове. Според някои специалисти, това разстройство може да бъде породено от комплекс причини, сред които са наследствените фактори, фактори на средата, токсични натравяния.

Ако родителите проявяват интерес към услугата, могат да потърсят психолога на място в Детски и Младежки център или на тел. 0887/544-650

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини