Бежанци и по море. Преглед на печата

„Стандарт:" Бежанци и по море

Бежанци ще идват и по вода. Това сочат анализите на експертите в МВР. След затварянето на сухопътната граница между Гърция и Турция бегълците от Сирия се очаква да търсят път към страната ни през Черно море. Много е вероятно гемии с бягащи от войната хора да се озоват в наши води край Резово.
Вече сме взели мерки, увери главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Териториалните ни води се следят от камери, които засичат всеки плавателен съд, уточниха от Гранична полиция.
500 000 лв. е дала хазната в последната седмица за преодоляване с хуманитарната хриза. България достига критичната точка от 5000 души, които може да поеме. Страната ни чака в началото на октомври Брюксел да ни отпусне финансова помощ.

„Труд": Доган няма претенции към нападателя си

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е отказал да се конституира като граждански ищец по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов и да брани обвинението наравно с прокуратурата. Това стана ясно вчера в Софийския градски съд, където Доган за втори път не се яви на делото срещу Енимехмедов.
Бившият лидер на ДПС бил призован за заседанието още на 11 септември. Той обаче пратил заявление, че не може да се яви в съдебната зала заради здравословен проблем. Наложило се съдът да му разясни правата, които има като пострадал, "лично по телефона". Тогава Доган заявил, че не иска да е страна в процеса. И през август, когато делото трябваше да стартира, политикът извини отсъствието си с влошено здраве.

„24 Часа": Ден 103: „Имаме си мафия, искаме държава!"

21:12 ч. Около 200 души са били протестиращите на площада пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма нарушения на обществения ред. Служители на полицията охраняват протестните действия.
20:45 ч. Броят на протестиращите пред сградата на Народното събрание намалява, като в момента те са около стотина души, предаде "Фокус". На видеостената пуснаха песента "Облаче, ле бяло" на певеца Дони и запис от изпълнение на Васко Кръпката. В момента от видеостената звучи поп-музика. Протестиращите си говорят, слушат музика, не скандират и са тихи. Движението в района остава блокирано.

„Новинар": Цената на парното замръзва до Нова година

Цената на топлата вода, парното и природния газ замръзва до Нова година. Тя няма да се променя от 1 октомври, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Председателят на регулатора Анджела Тонева обясни, че след като няма промяна в цената на синьото гориво за четвъртото тримесечие, стойността на парното и топлата вода остават същите.
Според шефа на „Булгаргаз" Димитър Гогов промени в цената на синьото гориво няма да има и след Нова година, освен ако не настъпят извънредни обстоятелства. По думите му дори е възможно поевтиняване.

„Дума": Данък лихви отива за образование

Въведеният по времето на Симеон Дянков данък върху депозитите няма да бъде премахнат през тази година, стана ясно след заседание на Тристранния съвет в сградата на МС. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че този налог може да се махне, но няма да е сега, а получаваните в бюджета от него 90 млн. лева ще заминат към ресора образование. Целта е тези средства да се използват и догодина, обясни финансовият министър. Средносрочно стои въпросът дали този данък да не отпадне. Към момента са консумирани по-голяма част от негативите от въвеждането му и ще видим прилагането му и събираемостта по него, уточни той.
Синдикатите не бяха подкрепени в желанието им да се вдигне минималната работна заплата още тази година, нито да бъде въведен необлагаем минимум върху най-ниските доходи. Николай Ненков от КНСБ изрази недоволство и от факта, че от дневния ред липсва обсъждане на семейното подоходно облагане. Чобанов обаче обяви, че е готов да запази данъчното облекчение за млади семейства, които изплащат ипотечен кредит.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини