Местан: Орешарски предложи Пеевски

"Кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС е на премиера Пламен Орешарски. Тя бе съгласувана, разбира се, с ръководствата на БСП и ДПС", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан призова всички, които говорят, че Пеевски е олигарх, да дадат доказателства за това. "Аз съм последният човек, който ще коментира този въпрос. Решението на Конституционния съд, че Пеевски е депутат, е безспорно", каза лидерът на ДПС.

„Г-н Делян Пеевски е народен представител по волята на избирателите. Това е най-важното, което трябва да се каже по този казус. Искането на 96 народни представители от ГЕРБ за това Конституционният съд да обяви, че г-н Делян Пеевски е в режим на несъвместимост, ерго не е народен представител, е отхвърлено. Това решение, независимо в какво съотношение е взето, е безспорно”, посочи Местан.

На въпрос дали Делян Пеевски ще продължава да не идва в парламента, Местан каза: „Ще го попитам, но като ме гледате, не ви приличам на фелдфебел”.

„Въпросът с избор на председател на ДАНС е приключен. Председателят на ДАНС се казва Писанчев”, каза още той, попитан дали отново Делян Пеевски ще бъде предложен за председател на ДАНС.

Един от проблемите на 42-ото НС е, че няма дясна партия. ГЕРБ е квази дясна политическа сила, заяви по-рано Местан при дебатите по проекторешение за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийска арабска република на територията на Република България, предаде „Фокус”.

Местан се обърна към депутатите от ГЕРБ, които подкрепиха влизането в дневния ред на обсъждането на проекторешението на „Атака”, с думите: „Вие не издържахте изпита по дясна политика. Вие сте квази дясна политическа сила. Един от проблемите на 42-ото НС е, че няма дясна партия”.

„Колеги от ГЕРБ, недопустимо е, че поднесохте в жертва на тактическия ви интерес принципите, които би трябвало да водят една дясна партия, член на ЕНП. Въпросът за държавната политика във връзка с хуманитарната криза в Сирия може и трябва да се разисква в българския парламент, но не в контекст на решение за затваряне на границите.

Има теми, отношението към които показва кой кой е в българската политика, какво е ляво, център или дясно. Аз от тази висока трибуна ще призова лидерите на ЕНП да си отворят очите и да видят кого си имат за посестрима в 42-ото Народно събрание”, коментира Местан.

 
 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини