Проф. Божидар Димитров за премахването на границите в нашата географска област Тракия

В отговор на г-жа София Николова-Нигохосян: Моля ви, дайте разяснение какво става в тая наша държава. как да си обясним “ПРЕМАХВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ В НАШАТА ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ ТРАКИЯ” чрез “СЪЗДАВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН РАЙОН В ЕС, КОЙТО ДА ОБХВАЩА ГЕОГРАФСКИ ОБЛАСТТА ТРАКИЯ." Всички масмедии мълчат и нищо не казват. Моля ви, по подходящ начин вземете отношение и разяснете на българския народ и на нас все още млади - какво става? Колкото и странно да ви звучи - не разбираме и молим за разяснение.

Отговор: Г-жо Нигохосян идеите за автономна Тракия и автономна Македония са крити идеи на българската държавна политика, проповядвани от тогавашни „неправителствени” организации като ВМОРО и по-късно Съюза на тракийските дружества. Идеята произтича от принципа за неделимост на областите и съзнанието, че Великите сили не биха позволили присъединяването на двете области в целите си граници към България. За това следвайки модела Източна Румелия българските правителства смятат Тракия и Македония да станат автономни области – държави и след това да се присъединят сами към България в удобен политически момент, като Източна Румелия. Идеята почива на обстоятелството, че преобладаващото население е българското и те неизбежно ще бъдат български държави.
Днес тази идея е анахронизъм най-вече за Тракия. Промените в ХХ век доведоха до там, че населението в турската и гръцката част на Тракия е преобладаващо турско и гръцко. Ако тази идея се изпълни трябва да откъснем от България Тракия от Пазарджик до Бургас и да я предадем като суровинен придатък на Турция главно, която само в Истанбул има 25 милиона население и още 5 милиона до Одрин. В този район българите ще бъдат малцинство от 2-3 милиона души.
Ето защо подобни архаични идеи не бива да се възкресяват, тъй като са изключително опасни.

Източник: http://www.vlastta.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини