Парадоксът на Нова година: Подаръците ни правят по-бедни

Американското общество ежегодно губи милиарди долари, защото по време на новогодишните празници се купуват и подаряват много ненужни вещи. Коледа и Нова година се смятат за едни от най-изгодните сезони за икономиката. През декември американските магазини регистрират 25% от своите годишни продажби и 60% от печалбата. Но сред икономистите се появиха хора, които също както приказният герой Гринч, се опитват да "откраднат Новата година", представяйки я като изключително неизгодно от финансова гледна точка мероприятие.

Най-популярното изследване за вредата от зимните празници е направено още през 1993. Професорът от Йейлския университет Джоуел Волдфогел е публикувал статия, в която твърди, че коледните и новогодишни подаръци са загуба на време и ресурси.

Доходността на подаръците

Да подарим желания подарък е истинско изкуство, което за мнозина е непосилно. Ежегодно милиони хора получават безполезни вещи. Вратовръзки с идиотски цвят с години лежат неразопаковани на горните рафтове на гардеробите, книгите на популярни автори през отминаващата година така си и остават непрочетени, а уродливите чайници се преподаряват на следващата година на съседите. Всичко това води до намаляването на благосъстоянието на хората като цяло /покупката на ненужни вещи за реални пари и получаването в замяна на това на други ненужни вещи/.

За да изчисли мащабите на този тип обедняване, Волдфогел е провел необичаен експеримент. Икономистът се е поинтересувал от разликата между реалната цена на подаръците и стойността, на която са ги оценявали получателите. Той е помолил 86 студенти от горен курс да кажат, колко според тях струват получените на Коледа и Нова година подаръци и колко самите те биха платили за тях. Приятелите и роднините сигурно биха се разсърдили, ако знаеха резултатите от това проучване.

Според оценката на студентите техните подаръци струват средно 438 долара, но самите те са били готови да платят не повече от 313 долара. Следователно средната доходност на подаръка, според оценката на получателя, е около 87%, така в процеса на подаряването вещите губят около 13% от своята стойност. Ако изключим наличните и разните там ваучери, тогава средната доходност спада до 83,9%.

Тези резултати означават, че около 13% от разходите за новогодишни и коледни подаръци са безполезно похарчени пари. Следователно с 13% се понижава благосъстоянието на обществото. Ако човек сам харчеше парите, които отговарят на цената на получените от него подаръци, тогава щеше със сигурност да си купи нещо наистина ценно, което нямаше да загуби своята стойност.

Ако вярваме на изводите на Волдфогел, то общите загуби на обществото заради Нова година и Коледа са гигантски. Така например, през 1993 в САЩ са подарени подаръци за 40 милиарда долара и от  тях 4 милиарда са "загуби" по системата между покупката и подаряването.

Най-добрият подарък - парите в брой

Парите наистина са най-ефикасният подарък, защото те не се обезценяват. Любопитен факт е, че най-често пари дават възрастните граждани. Явно нашите баби и дядовци знаят, че ако предпочитанията на човека не са им известни, най-добре е да дадат най-гъвкавия подарък, т.е. пари в брой.

С подаръците в брой също нещата не са чак толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед. В друг експеримент на Волдфогел, 58 студенти са били помолени да посочат сумата, която би могла да им замени подаръка. Средно тя възлиза на 509 долара. При това, в действителност и 462 долара са били напълно достатъчни, за да могат те да си позволят желания подарък. Т.е. даже при получаването на пари в брой хората отчасти ги обезценяват.

Сантименталната ценност на подаръците

През 2013 бизнес училището на Чикагския университет анкетира икономисти. Учените бяха помолени да отговорят на въпроса: Дали подарените вещи са ненужни? Само 17% са съгласни с това твърдения. Голямото мнозинство /54%/ не са били съгласни. Останалите са се затруднили да отговорят на този въпрос.

Когато изследователите са започнали да задават допълнителни въпроси е станало ясно, че противниците на подаряването на пари са били съгласни с Волдфогел. Професорът от Принстънския университет Ангъс Дитън заявява, че изводите на Волдфогел имат смисъл. Но неговото изследване не е отчитало едно важно нещо. Подаръците на приятелите и роднините имат и нематериална ценност, която не може да изчисли нито един икономист на света. Именно тази ценност превръща безполезните и безплатни от икономическа гледна точка вещи в безценни.

Затова е очевидно, че въпреки загубата на благосъстояние хората никога няма да престанат да подаряват.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини