ДКЕВР погна отново ЕРП-тата

От днес Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва нова проверка на дейността на електроразпределителните дружества, както и на „Топлофикация – София”, става ясно от съобщение на регулатора. Причината за това са множество сигнали за нередности, изпратени от граждани и организации. Проверките обхващат периода от 1 юли 2008 година досега.

Припомняме, че от началото на 2013 година дейността на електроразпределителните дружества на територията на страната беше проверявана на няколко пъти от различни институции. Самата ДКЕВР извърши одит на дейността, свързан с високите сметки за електричество през февруари.

Освен това действията на дружествата беше анализирана от прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Проверката на АДФИ откри, че и трите ЕРП-та са заобикаляли Закона за обществените поръчки, от прокуратурата алармираха за сериозни нарушения в цялата енергетика – пропуски в дейността на ДКЕВР и енергийното министерство, както и нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата.

Новата проверка ще продължи четири месеца като има възможност за удължаване на срока, ако е необходимо, уточняват още от регулатора.

За готвения одит съобщи новоизбраният председател на ДКЕВР Боян Боев в първата си официална пресконференция преди празниците.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини