Болница отглежда два месеца момченце без ЕГН и малко име

Бебе на 4 месеца без ЕГН, собствено име и български акт за раждане живее в детската клиника на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска) в Стара Загора от 10 ноември 2013 г.

В болницата лекари, сестри и студенти събират пари за мляко, дрехи и памперси на бебето без малко име. Дават му и от храните, дарени на клиниката. За Коледа му купили плюшени играчки.

Не могат да го изпишат, защото не са го записали Не могат да го предадат на дом “Майка и дете”, защото то няма документи и де юре не съществува. Не могат и да го дадат за осиновяване, защото майка му не е дала съгласие за това.

Специалистът по социални дейности в болницата Луиза Петрова, която се занимава с подобни случаи, се е видяла в чудо. Оказва се, че българските власти не могат да издадат документ за самоличност на детето, докато родителите му не представят гръцка тапия с малкото му име.

“Майката Събка за последно се обади от остров Крит. Работела там, за да осигури пари, с които да извади документ на детето си”, казва шефът на клиниката д-р Емилия Костадинова. Тя допълва, че болничната среда не е подходяща за отглеждане на бебе. Но то расте здраво в реанимацията на клиниката.

“Събка ще си дойде до дни. Обади се по телефона, че в Гърция непрекъснато вали дъжд и не могат да берат маслини. Като не работи, няма и пари за документ на бебето”, обяснява 42-годишната майка на Събка Пашова - Нела.

Тя е готова да вземе безименния си внук и да го гледа в с. Паничерево, където живее ромското семейство. Стига да го дадат от болницата. Освен Събка Нела има още двама задомени синове, 4 внучета и още едно на път. Сега тя живее с втори съпруг - Минчо, който пасе овце на фермер в селото.

С бащата на Събка Антон се разделили преди 12 г. Събка пък изоставила бащата на бебето Пашов - Наско, с когото така и не подписали в гражданското. Наско е от Нова Загора, но бил наркоман по думите на бившата му тъща.

На 10 ноември м.г. в старозагорската болница приели по спешност 23-годишната Събка и двете момченца, болни от пневмония - 3-годишният Митко и бебето Пашов, тогава на малко повече от 2 месеца. Дошли от Паничерево. При спешния прием било по-важно докторите да спасят бебето, след това разбрали, че то е родено в Гърция и няма нито
малко име, нито български документи за самоличност. Има само гръцки документ, легализиран по българските закони, в който бебето е вписано като Пашов.

Документът е издаден на 10 септември м.г. от община Хайдари в област Атики. Според него Пашов е роден на 27 август 2013 г. в 9,07 ч в болница при д-р П. Панагополус. Посочено е само името на майката.

Луиза Петрова чувала, че гръцките власти издават актове за раждане с пълните имена на бебето само след като то мине през църковно кръщене. Версията на баба Нела е друга. Тя разказа, че през лятото с дъщеря си Събка били заедно в Гърция, за да работят на полето - тогава берели грозде на остров Крит.

За тях била честа практика да прескачат до Гърция, да поработят там в селското стопанство, после да се върнат в България.

Този път заминали, когато Събка била бременна в 5-ия месец. Когато решили, че е време да ражда, тръгнали да се връщат в родината. Родилните болки обаче застигнали младата жена още на ферибота и по принуда тя трябвало да роди в атинска болница.

“За раждането платихме 360 евро. Бебето беше добре, но майка му вдигна температура и кръвно, трябваше да остане в болницата още 11 дни. Оттам ни дадоха документа за детето Пашов.

Казаха ни майката да отиде в общината и да вземе акт за раждане, но поискаха още 180 евро, а нямахме толкова. Затова се прибрахме в България без гръцки акт за раждане на бебето”, разказва Нела.

Според нея на границата ги пуснали в България само с документа от болницата, издаден за Пашов. Майка му Събка разказвала, че на връщане завила бебето в автобуса с одеяло, то кротко спяло и никой не му обърнал внимание.

Нела и сега се надява българските власти да ги разберат и да им издадат документи за детето без нови тапии от Гърция, кани се да пише и “до София”. В община Гурково са запознати с казуса.

“Майката обяви, че иска да запише сина си Кирил, на името на брат си. Само че той не е роден в България и нямаме законно основание да му даваме малко име”, обяснява Стела Костадинова, главен специалист ГРАО в общината. Тя обяснила какъв е пътят - трябва им документ от Гърция с имената на бебето.

В общината вече имали един или два подобни случая, но родителите бързо успявали да донесат от чужбина исканите им документи. За разлика от Събка Пашова.

След успешното лечение на децата през ноември Събка напуснала болницата само с по-голямото момченце Митко, а заради неразборията с малкото му име Пашов останал в клиниката.

Малко по-късно жената отишла пак на остров Крит да работи, но спечелените пари дала на фамилията си в Паничерево, където отглеждат Митко. Преди Коледа си дошла за кратко, но не посетила бебето си в болницата. После заминала отново, уж да поработи заради документа с пълното име на Пашов, но май пак ще се върне без него.

Заради нередовни документи вече месец не могат да погребат англичанка

Луиза Петрова работи като специалист по социални дейности в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” (Университетска). Сред задачите са грижите около пациентите без здравни осигуровки, тя трябва да разплита и казуси с нередовни документи като този с бебето Пашов. Такъв е случаят и с 51-годишната англичанка Жасмин Огиър, която починала на 3 декември м.г. в болницата.

Нейното тяло още стои в хладилна камера в Съдебна медицина. То не може да бъде погребано, защото на жената не е издаден смъртен акт. Жасмин живеела без брак с българин в с. Верен. Според вече изтеклия паспорт за последно влязла в страната ни през 2011 г. Карала с пейсмейкър на сърцето. На 2 декември я докарали в тежко състояние в болницата, а ден след това починала.

Лекарите се забавили да съобщят за това на Петрова, за да бъде оформен навреме смъртният акт. “Съобщиха ми на 6 декември, когато бяха изтекли повече от 48 часа от смъртта на пациентката. В подобни случаи смъртен акт се издава с решение на съда, но дело могат да заведат само роднини.

Уведомихме английското посолство. Разбра се, че починалата имала син в Северна Ирландия. Само той може да поиска от българския съд смъртен акт. До момента не се е обадил”, обяснява Луиза Петрова.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини