Пекин финансира проект у нас

Пекин се кани да финансира инфраструктурен проект в България, с пари по китайската програма за Централна и Източна Европа. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с бизнес представители на далечната азиатска страна. Държавният глава обясни, че очаква увеличаване на инвестициите от Китай у нас. 

10 милиарда долара е готова да инвестира Поднебесната империя в различни инфраструктурни проекти в централните и източноевропейските страни. За да получи финансиране, страната ни трябва да подготви качествени проекти. "Ръката е протегната, но ние сами трябва да си вземем това, което ни се полага. Българските министерства трябва да подготвят качествени проекти", подкани Плевнелиев. Той не уточни за какво може да кандидатства България, но това може да е тунел или нов мост на Дунав. Възможно е и да е хидроенергиен комплекс или магистрала. "Зависи какво ще свършим в следващите месеци", каза държавният глава, цитиран от БНР.

Той е убеден за мястото на българските стоки на китайския пазар и обяви, че преди 5 години обменът между двете страни е възлизал на 400 милиона долара годишно, а днес е вече 4 пъти по-голям. Плевнелиев определи това като категоричен знак за растеж. 

Президентът посети и първия високотехнологичен парк в Китай - Джунгуанцун. В него работят компании от различни сфери като електроника, информатика, биомедицина, енергетика. Там има и над 40 колежа и университета, включително Пекинския Университет, както и над 200 научни институции като китайската академия за социални науки, 67 лаборатории и десетки инженерно-изследователски центъра. 

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини