Турско-арабските имена на местностите около Варна остават

Турските имена на 215 варненски местности остават, защото общинарите не потвърдиха решението си от 13 декември м.г. да ги сменят.

Тогава за преименуването бяха 28 общински съветници, но при второ гласуване подкрепа за него дадоха само 22.
Решението беше подложено на ново гласуване, след като областният управител оспори законността на предната общинска сесия - заради нарушаване на правилника.

Получилото се разцепление в мнозинството по въпроса дойде от позицията  на групата „СДС - Демократичен алианс”, както и съветниците от „Нашият  град”, които не участваха в гласуването, предаде местния сайт petel.bg.

БСП не подкрепиха смяната на  имената с мотивa, че за подобна промяна трябва да има директно  допитване до гражданите на Варна.

Пламен Начков обясни отрицателния вот на "червените" и с липсата на сериозна дискусия, която да предхожда този процес. Предишния път БСП не беше в залата.

Пред медиите вносителят на предложението за преименуване на местностите с турски и арабски имена Костадин  Костадинов от "Движение Възраждане" коментира, че явно областният управител е постигнал целта си.  "ДПС отново ни сложиха по гръб. Истината е, че нашата страна не е   суверенна и една турска етническа партия за пореден път ни слага по   гръб”, каза  той.

По думите му час преди гласуването негови колеги са били подложени на натиск да гласуват „против”.

Костадинов обясни, че не се е  отказал от идеята и при следващо гласуване ще се постарае да убеди  колегите си.

Източник: petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини