Кърджали пак е в траур, прощава се с депутата Михалевски

Черната серия на Кърджали, започнала от 5-те жертви на катастрофата край Добри дол, внезапната кончина на световно известния художник Джемал Емурлов-Джими продължии във вторник с вестта за починалия в истанбулска клиника депутат от КБ Димчо Михалевски, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Черната серия на Кърджали, започнала от 5-те жертви на катастрофата край Добри дол, внезапната кончина на световно известния художник Джемал Емурлов-Джими продължии във вторник с вестта за починалия в истанбулска клиника депутат от КБ Димчо Михалевски, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Днес поклонението пред тленните останки на бившия зам.-кмет и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството започва в 12 ч. в централния храм "Св.Георги Победоносец" и ще продължи до 15 ч. После Михалевски ще бъде положен в гробищния парк на родния му Кърджали, както сам той успял да пожелае преди да издъхне. Снощи автомобилът с тялото му прекоси ГКПП Капитан Андреево и пристигна в дома на родителите му, където веднага след страшната вест през деня и през цялата нощ се тълпяха десетки близки ипознати.

За поклонението се очаква да пристигнат не само половината парламент, но и негови съпартийци и приятели от цялата страна – от Пловдив, Асеновград, Смолян, Бургас /откъдето е народен представител в това НС/, както и от столицата, и от националното ръководство, и много други. Румен Петков се разплакал, когато му съобщили по телефона за внезапната кончина на Михалевски, казаха за БГНЕС свидетели на реакцията. До последния си възможен за общуване миг Михалевски получавал по мейла информации за водните проекти и за всички сектори, в които той беше компетентен, като изрично настоявал за това, твърдят близките му. Вероятно за поклонението в Кърджалище пристигне и Еврипидис Стелиянидис, бивш зам.-министър на външните работи на Гърция, с когото Михалевски активно си сътрудничеше около проекта за отварянето на пътя през прохода Маказа.

За заседанието на БСП в Пловдив на 1 февруари т.г. Михалевски напуснал клиниката в Истанбул и пристигнал, подкрепян от свой приближен. Противно на характера му, поискал помощ от него, за да се придвижи по стълбите към залата на пленума, разказаха очевидци. Преди това на 5 октомври м.г. в името на кворума депутатът натисна звънеца в болничната стая в столично здравно заведение и настоя медсестрата да изключи системата, след като получи съобщение на мобилния си телефон от парламента и влетя в стаята на КБ, но така и не успя да се регистрира като присъстващ в пленарната зала. Още тогава той беше с тежка форма на двустранна пневмония, съборила го в края на миналия септември. Честите бягства от болницата заради ангажимента му на народен представител на практика влошиха състоянието му, коментират лекарите.

Вчера областното ръководство на БСП в Кърджали припомни за приноса на Димчо Михалевски за проектите, реализирани в района. Като зам.-министър на МРРБ при управлението на 86-то правителство на България той осигури финансирането и осъществи най-големия инфраструктурен проект за последните десетилетия в Кърджали, този за Водното огледало на река Арда, се посочва в разпространеното съобщение. С негово съдействие в града е подновена водопреносна мрежа от 22 километра и са асфалтирани 46 улици. Михалевски е сред българските политици с най-голям принос за отварянето на пътя към Гърция през прохода Маказа, както и за откриването на граничните пунктове при Златоград и Славеево. На неговото настояване Кърджали дължи осигуряването на над 350 млн.лева за инвестиции в инфраструктурата на територията на цялата област. Като председател на парламентарната комисия по регионално развитие и местно самоуправление в 42-то НС той съдейства за рестарт на замразените от предишното правителство проекти, успя да превърне изграждането на околовръстния път на Кърджали в приоритетен обект, припомнят от местната централа на БСП.“Беше безкрайно динамичен и отговорен към проблемите на Кърджали, макар в последните два мандата да беше народен представител от Смолян и сега от Бургас. Но беше и безкрайно немарлив към здравето си в името на работата, това погуби сина ми“,изплака майката на Михалевски Петя. Баща му Димитър, строителен инженер като сина си, изградил големия мост над река Арда и редица други големи за града проекти, не можеше да си представи как ще бъде съобщена трагичната вест на малкия 7-годишен внук Дими.
 
Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Завършва специалността“Промишлено и гражданско строителство“ в УАСГ. Инж. Михалевски е включен в пилотния проект на Училището за политика, а после завършва магистратура по политически мениджмънт в Нов български университет. Зам.-кмет по строителството в Кърджали е в периода 2000-2003 г., координатор на отдел “Регионална политика“ във Висшия съвет на БСП, изпълнителен директор на “СД Лайтинг“АД (2004-2005 г.), зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството по време на управлението на Тройната коалиция. Той беше народен представител от листата на Коалиция за България в 41-то НС от Смолян и в 42-то НС от Бургас.
Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини