Падаме под 3 милиона души до 2050 година. Преглед на печата

24 часа: Прогноза: Падаме под 3 милиона души до 2050 година

Има прогнози, че през 2050 г. населението на България ще падне на 3 милиона души, но в една много лоша вътрешно-структурна картина. Това каза проф. Трендафил Митев, професор по политология в Университета за национално и световно стопанство и председател на Македонския научен институт.

24 часа: 45 лв./дка субсидия за малките фермери, 30 лв. за големите

За първите 300 декара фермерите да получават завишена директна субсидия от 45,10 лв./дка, предлага земеделското министерство. На големите стопанства пък плащанията леко ще паднат до 30 лв.

Така се постига по-справедливо разпределение на средствата между фермерите, се казва в анализ на ефекта от прилагането на схемата за преразпределително плащане през 2014 г. Днес тя ще бъде подложена на обществено обсъждане с браншовите организации. Преди дни някои от тях протестираха, че промените се правят на тъмно.

Труд: Хиляди незаконни BG паспорти

В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакви чужденци. Това констатира Върховната административна прокуратура, която провери дейността на ведомството. Тя потвърди заключенията от разследване на "Труд", че хора, които нямат български корени.

Труд: Чакат се нови арести за гумите с кока

Предстоят нови арести заради заловените 1,4 тона кокаин. Това заяви вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. В четвъртък дрогата бе хваната на френското пристанище Хавър по сигнал от нашите служби.

Кокаинът бе скрит в гуми, натоварени на камион, участвал в рали "Дакар".

Товарният автомобил пристигнал с кораб от чилийското пристанище Валпараисо. Според френски медии във Варна били задържани двама българи, а в Хавър - двама испанци.

Стандарт: Свиват приема в топгимназии

Битката за елитните гимназии ще бъде по-тежка тази година. Това прогнозира шефът на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Причината е, че повечето училища в Топ 10 ще приемат по 26, а не 28 ученици в паралелка, както беше миналата година. Бройката свиват Първа и Втора английска, Френската, Втора немска.

Страстите тази година ще са по-нажежени, защото и випускът на кандидат-гимназистите е по-голям. В столицата седмокласниците са с близо 200 повече от миналата година - общо 9922. Те ще се борят за 7906 места в профилираните и професионални гимназии. Намалените бройки в елитните езикови школа ще бъдат компенсирани с повече места в професионалните. Там ще се формират 99 паралелки, като миналата година бяха 84. Общо 201 класа пък ще има в профилираните училища.

Стандарт: ББР дава 100 млн. кредити за фермери

Българската банка за развитие (ББР) стартира кредитен продукт, предназначен за селскостопанските производители, включително и дребни фермери. Става въпрос за непряко финансиране, което ще бъде осъществено през 14 търговски банки. Общата сума е 100 млн. лв. за оборотни и инвестиционни заеми при лихва не по-висока от 5,75 на сто. Максималната стойност на един кредит е 500 хил. лв., отпускането ще става без такси и комисиони за управление.

Специална програма е разработена и за подкрепа на дребните експортноориентирани компании с два нови кредитни продукта, от които могат да се възползват и чуждестранни вносители на български стоки. За предекспортни заеми могат да кандидатстват малки и средни предприятия, изнасящи стоки за външни пазари. Лихвата по тези заеми е 6%, а ако стоките са застраховани в Агенцията за експортно застраховане, тя може да падне до 3,5 на сто. Със следекспортните заеми пък може да се финансират до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период за погасяване или до 85% за по-дълъг период, но не повече от 5 г.

Монитор: Боевски и Орлин Алексиев в общ кокаинов канал

Връзка между спрягания за крал на кокаина Евелин Банев-Брендо, щангиста Гълъбин Боевски и общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев търсят разследващи в МВР след заловената рекордна пратка от най-скъпия наркотик в гумите за рали „Дакар". Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов обяви вчера, че не е изключено общинарят от ГЕРБ Алексиев и щангистът Гълъбин Боевски да са действали съвместно в един канал, който е бил покровителстван на високо ниво, защото не е бил разследван от МВР. Разследващи откриха още една косвена връзка между Боевски и дрогата в гумите за „Дакар" - и двете пратки са пътували за Испания, откъдето е трябвало да бъдат разпределени за пазара на дрога в Европа. И Орлин Алексиев, и Гълъбин Боевски влязоха през 2007 г. в Столичния общински съвет от партия ГЕРБ, но щангистът напусна градския парламент година по-късно след скандал.

Сега: Спестяванията в банките скочиха с нови 650 млн. лв. само за месец

Пореден огромен ръст на спестяванията отчете вчера БНБ. Само за месец депозитите на населението са се увеличили с 648 млн. лева и в края на януари сумата е 38.346 млрд. лева. Това е с 3.7 милиарда лева повече от януари 2013 г., когато сумата бе 34.6 млрд. лева. Като се добавят и средствата на фирмите, спестяванията в банките достигат рекордните за държавата ни 57.582 млрд. лева. Според всички експерти това означава, че фирмите и гражданите още не се чувстват сигурни в бъдещето и се въздържат да харчат и инвестират. В същото време кредитирането остава във фризера, показват данните на БНБ. Единствено при потребителските заеми има лек ръст, но кредитите за бизнес и за покупка на жилище намаляват.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини