Австралийското правосъдие призна неутралния пол

Нори Мей-Уелби се възприема като неутрална

Най-висшата австралийска съдебна инстанция постанови, че хората могат да имат неутрален пол.

Върховният съд на Австралия призна, че един човек може да бъде нито от мъжки, нито от женски пол и затова разреши да бъде регистриран като човек от неуточнен или неутрален пол, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. Решението идва по дело, заведено от Нори Мей-Уелби, която твърди, че не се идентифицира с нито един от двата пола, а се възприема като неутрална.

Години наред тя водеше борба да бъде вписана в регистрите не като жена, а като човек от трети, неуточнен пол.

Всъщност Нори е родена в Шотландия като мъж. Премества се, когато е на 7 години в Австралия.

Там сменя пола си и става технически жена, но установява, че не се чувства като жена. Претърпява още операции, така че да не бъде нито мъж, нито жена.

През юни 2013 г. Австралия обяви въвеждането на нова номенклатура за признаването на половете на официални документи. Тя дава избор между мъж, жена или трансджендър. Новият закон беше въведен след доклад от 2012 г. на  германския комитет по етика. В него се подчертаваше, че хората, при които има "различия по отношение на половото развитие" са изправени  пред "общото социално невежество" и пред "липсата на уважение от упражняващите медицинската професия". Докладът включваше и свидетелството на човек, роден през 1965 г. без  ясно определени полови органи, който е бил кастриран в детството си без съгласието на родителите.

Германия стана миналата година първата европейска страна, която позволява децата, родени без полът им да бъде ясно медицински идентифициран, да бъдат регистрирани без уточняване на пол. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини