89% в Донецка област и над 94% в Луганска искат отцепване

Над 89% от гласувалите на референдума в Донецка област и над 94% в Луганска област искат да са извън Украйна.

Избирателна активност на проведения вчера референдум за независимост в Донецка област е била близо 75%.

Обявените резултати обаче не могат да бъдат потвърдени, тъй като в  Донецк нямаше международни наблюдатели.

Репортер на Voice of America описа вота като „хаос”, без ясни процедури  за преброяването на бюлетините, със съобщения за нееднократно гласуване и  ръчно изработени урни, предаде "Фокус".

Ръководителят на избирателната комисия на сепаратистите Роман Лягин  заяви, че многократното гласуване е невъзможно,  тъй като хората е трябвало да се редят на опашка около половин час,  за да пуснат гласа си, и поради този факт не са необходими предпазни  мерки.
Председателят на избирателната комисия  за референдума в Луганска област Александър  Малихин заяви, че между 94% и 98% са  подкрепили независимостта на самопровъзгласилата се Луганска народна  република, предаде РИА Новости. Избирателната активност там е била 81%.

Двете допитвания бяха обявени за незаконни от централните украински власти и Запада. Днес се очаква ЕС да наложи санкции на още 15 руснаци и кримчани и на 5, базирани в Крим компании.

Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към произведените вчера референдуми по резултатите от тях, заяви неговият говорител Дмитрий Песков.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини