В болницата - с чаршаф и спринцовка

Проф. Милан Миланов предупреди, че без актуализация на бюджета на НЗОК с поне 300 млн. лв., болниците или ще затворят, или ще сложат ценоразписи.
По думите на Миланов, който е председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на Централната реанимация в "Пирогов", актуализацията трябва да стане факт до края на мандата на това правителство и Народно събрание, пише в. "Преса".

Според професора, дупката в бюджета за здраве до края на годината ще стигне 500 милиона лева, затова освен актуализация, държавата трябва да започне да плаща пълния размер на вноските на категориите хора, които осигурява.

В момента държавата плаща здравните вноски на около 4 млн. души, като за учениците, децата, държавните служители и временно лишените от свобода – осигуровката е 4 процента.

В много болници обаче пациентите вече са принудени да си носят лекарства, бинтове, чаршафи и храна. И това може да стане реалност във всички лечебни заведения от септември. Дълговете на болниците сега надхвърлят 411 милиона лева.

"В такава дълбока криза здравеопазването не е било никога. Ако не се намерят 300 млн. лв. загиваме", каза проф. Генчо Начев, директор на една от малкото болници без задължения "Св. Екатерина".

Милан Миланов допълва, че единственият вариант пред болниците остава да сложат ценоразписи и всички пациенти да плащат.

"Чувам вече и идеи за прием срещу запис на заповед или нотариална заверка. После осигурените да си търсят парите от НЗОК и здравното министерство", заключи шефът на Централната реанимация в "Пирогов".

В края на юни д-р Бойко Пенков - председател на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че държавата би могла да осигури между 160 и 200 млн. лева за намаляване на дефицита на НЗОК, ако желае. Според Пенков, останалата сума до 328 милиона лева, с каквато сума НЗОК поиска да бъде актуализиран бюджетът й, може да бъде осигурена до края на годината от по-големи приходи от здравни вноски.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини