Откриха пернат динозавър с четири криле

Американски учени са открили останките на пернат динозавър с два чифта криле, който е живял в Китай преди 125 милиона години и най-вероятно е можел да се издига на малка височина.

Така започва статия на "Ройтерс", в която са представени резултатите от проучване, публикувано в журнала "Нейчър къмюникейшънс".

Changyuraptor yangi се е хранел с месо и се е отличавал с изключително дългите си пера по крайниците, достигащи 30 см. Предните са били покрити с перушина и са приличали на криле. Но същото е било и на задните крайници, което създавало впечатление за втори чифт криле.

Според учените Changyuraptor не е птица, а птицоподобен динозавър. Уникалността му ясно показва, че понякога е много трудно да се каже със сигурност дали дадено същество е птица. "Гардиън" пише, че с дължина 1.3 м и тегло около 4 кг Changyuraptor е най-големият динозавър с четири "криле", откриван досега. Той е с 60% по-голям от носителя на предишния рекорд - Microraptor zhaoianus. Микрорапторите обикновено са тежали под 1 кг.

Ако някой срещне Changyuraptor, първата му реакция ще бъде "Уау! Това е доста странна птица", коментира Алън Търнър, палеонтолог от Ню Йорк и участник в проучванията в Китай. "Представете си средно голяма пуйка с много дълга опашка."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини