ВСС стартира избора на наследник на Лазар Груев

Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Мандатът на настоящия шеф на ВКС Лазар Груев изтича тази есен.
Председателят на Върховния касационен съд е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е минимум 17 от съдебните кадровици.

Мандатът на председателя е 7–годишен. Лазар Груев бе избран за шеф на ВКС на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента на 12 ноември.

Номинациите за неговия наследник ще се правят на 30 и 31 юли, когато са последните две заседания на съдебния кадрови орган преди лятната ваканция, предаде БГНЕС. Гласуването ще е на 25 септември.

Тази сутрин стана ясно, че съдии от ВКС са внесли свое виждане за профил на кандидата. Това е становище, с което магистратите изразяват желанието си кандидатите да бъдат изслушани пред ВКС, както и за качествата, на които очакват да отговаря бъдещият председател на съда. В него се предлага допуснатите кандидати да бъдат изслушани от съдиите от ВКС на 17 септември, в зала 15 на Съдебната палата.

Право да издигат кандидати имат минимум петима членове на ВСС или правосъдният министър. Министърът никога досега не се е възползвал от тази възможност, уточнява "Правен свят".

Няколко са имената за поста, които се коментират в публичното пространство. Това са все действащи градски, апелативни и върховни съдии. Сред най-често сочените вероятни кандидати е съдия Ванухи Аракелян, която е председател на Апелативния съд във Варна. Тя бе избрана съвсем очаквано за този пост през февруари т.г.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини