Осем задържани за лихварство, отвличания и рекет

Неутрализирана е въоръжена организирана група за лихварство, отвличания и рекет, действала във Врачанско. В нея са участвали 8 души, съпричастни и към убийства.
Бандата е задържана при спецоперация на 11 август, съобщиха от МВР и Специализираната прокуратура.

В хода на разследването криминалистите са установили лидера на групата – Ангел Попов, на 35 г., известен с прякора Главестия. Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек, се казва в официалното съобщение.

Изяснено е, че заедно с брат си - 50-годишният Веселин Попов-Лунгара, и подбрани криминално проявени лица, Главестия се е занимавал с незаконна лихварска дейност и събирал дължимите суми чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой.

Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често достигали и надхвърляли двукратно дадените „на кредит“ суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията ставало с особена жестокост и гаври.

Останалите участници в групата са Анатоли Ангелов, на 35 г., Цветомир Ценов-Квиц, на 37 г., Милен Иванов-Бижуто, на 38 г., Ивайло Николов-Зъбчо, на 27 г., Боил Комаревски-Биби, на 60 г., и 30-годишната Нина Македонска, всички с полицейски досиета.

На двама от бандата предстои обвиненията да бъдат предявени тепърва - Анатоли Ангелов, който изтърпява присъда за убийство в български затвор, и Веселин Попов, който е в чужбина. Другите са задържани и вече са обвиняеми.

Обвинение за съучастие в част от престъпленията (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов – Веселин Веселинов Попов. Той също е извън пределите на страната, уточниха от държавното обвинение.

По време на разследването полицаите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие и е съпричастна към извършването на поръчкови убийства на територията на страната. Затова при операцията е са действали служители на Дирекция „Специализирани полицейски сили“.

В хода на акцията са извършени претърсвания на няколко адреса в Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Гложене и с. Галиче. Оттам са иззети голямо количество документи, записни заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, свидетелства за правоуправление на МПС, мобилни телефони и СИМ карти, черни маски, пушка помпа, друго оръжие и боеприпаси за него, голямо количество златни накити с неустановен произход, бухалки, белезници, крупни парични суми, допълниха от МВР.

След 24-часовия полицейски арест, прокуратурата е наложила на задържаните мярка за задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „задържане под стража“ за всеки от тях.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини