Шестима министри са декларирали конфликт на интереси

Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, което трябва да отстранят до 1 месец.
Несъвместимост с поста в служебния кабинет заради участие в неправителствени организации и търговски дружества са декларирали вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите на икономиката Васил Щонов, на културата Мартин Иванов, на отбраната Велизар Шаламанов и на спорта Евгения Раданова.

Премиерът Близнашки е посочил, че е член на сдружение "Център за конституционни изследвания" и Дружество за социално-икономическите изследвания. Пред Нова тв той подчерта, че до 2 седмици ще прекъсне участието си в страничните дейности извън кабинета, но че те не противоречат на поста му.

Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат.
Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН.
Илияна Цанова декларира, че е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд, регистриран в Люксембург.
Мартин Иванов е член на Младежки евроатлантически пакт и на Института за съвременни дигитални архиви.
Радонова е посочила, че е член на орган на управление или контрол на търговско дружество, без да уточни заеманата позиция, нито фирмата.
Васил Щонов декларира, че е член на Съвета на директорите и на Управителните съвети на няколко кабелни оператори.

По-рано премиерът и четирима негови министри Румяна Коларова (на образованието), Даниел Митов (на външните работи), Николина Ангелкова (на транспорта) и Мирослав Ненков (на здравеопазването) опитаха да скрият данни от декларациите.
Документите бяха публикувани на сайта на президентската администрация, но данните в тях извън имената и заеманата длъжност бяха заличени при петимата. Обяснението - възползвали се от правото, което им дава становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация.

Министрите обаче смятали, че по този начин скриват само личните си данни като ЕГН, номер на лична карта, адрес, които така или иначе не се публикуват, съобщи "Дневник". Затова всички дали съгласие данните им да се оповестят.

Просветният министър Румяна Коларова е посочила, че е член на Управителния съвет на Българската асоциация за политически науки и е в управлението на Фондация "Център за изследвания и политики за жените".

Транспортният министър Николина Ангелкова пък е посочила, че с молба от 21 март 2011 г. е поискала от съда да бъде заличена като председател на Фондация "Приятели на спорта".

Здравният министър Мирослав Ненков и външният министър Даниел Митов не са декларирали несъвместимост.

Спортният министър Евгения Раданова, чиито данни от декларацията бяха частично заличени, е посочила, че е подала заявление за освобождаване от управата на Българската федерация по кънки, АСО, НВСФ и спортен клуб "Айс Пик".

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права. Ако има несъвместимост, тя трябва бъде отстранена до 1 месец.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини