Обама обеща дипломация, а не оръжия за Украйна

Съединените щати ще продължат да мобилизират международната общност за постигане на дипломатическо решение на кризата в Украйна, обеща президентът на САЩ Барак Обама на среща с украинския си колега Петро Порошенко в Белия дом, предаде Ройтерс.

„САЩ подкрепя народа на Украйна. Украинският президент е правилният човек, който да ръководи страната си в трудно време“, заяви Обама. Той похвали действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна.

Обама осъди анексирането на Крим от Русия и обеща пълна подкрепа за преодоляване на конфликта в Източна Украйна.

Порошенко увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си. Тойпредупреди за заплаха за „глобалната сигурност навсякъде, идваща от руската агресия срещу страната му“. Порошенко посочи заплахата от локални войни, тероризъм и екстремистки движения и предупреди, че „ако те не бъдат спрени сега, те ще пресекат европейските граници и ще се разпространят по света“.

„Готов съм за направя за това всичко необходимо в политическата, икономическата и социалната област“, добави той.

Според руския вестник „Взгляд“ Порошенко е поискал от Обама американски оръжия. Американският президент не е реагирал на молбата.

След срещата си с Порошенко в Белия дом Обама съобщи, че САЩ ще предоставят нов пакет от помощ на Украйна в размер на 46 милиона долара. От своя страна украинският лидер заяви пред репортери, че е „удовлетворен“ от помощта на Съединените щати. Обама не спомена за никакви оръжейни доставки за Украйна.

Източник: http://novinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини