Коларова: Служители на МОН не продават дипломи

Министърът на образованието призна, че има пазар на фалшиви дипломи. Според Румяна Коларова няма данни за замесени служители на МОН.
Вчера образователното министерство сезира прокуратурата за сайт за продажба на фалшиви дипломи.

"Надяваме се този пазар все повече и повече да бъде ограничаван, но затова наистина са необходими ефективни мерки на прокуратурата. В случая прокуратурата е сезирана, но това, което знаем, е, че при този тип сайтове няма замесени служители на МОН. Нищо не може да бъде изключено", предаде БНР.

Коларова бе категорична, че в нито един университет не се издават дипломи без задължителния стикер, а контролът над университетите ще става все по-строг, цитира я Дарик.

По повод отхвърлените децата на бежанци в с. Калище образователният министър коментира, че все още няма информация от Държавната агенция за бежанците колко са и от къде са. Първоначално стана ясно, че са 12 от Афганистан и Сомалия.

По думите на Коларова ведомството се държи в пълно неведение от агенцията по въпроса, а имало документи, които трябва да бъдат подписани.

Коларова заяви, че от държавната агенция не са поискали официално да се работи за промяна в наредбата, така че деца бежанци или от ромски произход да постъпват в училище, без да полагат изпит по български език.

"Вижте, ако по същия начин правим процедура, наистина нямаме възможността да подготвим нито училището, нито родителите, какви деца ще има и така нататък. Те ни държат абсолютно в неведение. Не може с разговор по телефона да се уреждат тези неща. Има документи, които трябва да бъдат подписани", критикува тя.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров вече критикува, че децата не са издържали необходимия курс по български език.

Преди дни стана ясно, че Агенцията за бежанците подготвя сигнал до прокуратурата и Комисията за защита от дискриминация срещу него заради напрежението срещу бежанците.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини