Ралф Лорен на 80

На 14 октомври Ралф Лорен празнува 80-годишнина. Вече няколко десетилетия той е най-успешният дизайнер на Америка - както във финансово отношение, така и като творчески успех.

Със 7 милиарда богатство Ралф Лорен е сред 200-та най-богати хора в света. В класацията на най-богатите в САЩ е на 64 място, според Форбс.

Интересни факти за юбиляра и неговата модна марка:

Сурово детство

Родителите на Ралф Лорен са от Белорус. Имигрирали в Ню Йорк, където живеели в едностайна квартира в Бронкс. Родили 4 деца, а сред съседите на бедното семейство бил бъдещият знаменит моделиер Келвин Клайн.

Родил се стилен

Малкият Ралф Лившиц впечатлявал съучениците си с умението да носи дрехите елегантно. Веднъж написал в съчинението си, че иска да стане милионер. На 16-годишна възраст сменил фаминията си на Лорен.

Не е учил

Ралф Лорен няма висше образование, нито някакво професионално. Той е самоук дизайнер. Пробвал да учи икономика, но зарязал колежа и отишъл в армията.  След като се завърнал оттам, започнал работа в модна компания - Brooks Brothers, като продавач.

Забогатява преди да навърши 30 години.

Дизайнерът става известен с поло блузите си, но първият фурор в света модата предизвикват вратовръзките му. Докато работел като продавач в Brooks Brothers, предложил да пуснат по-широка вратовръзка, но идеята била отхвърлена. Тогава Ралф Лорен решил да започне свой бизнес.

За бедни и богати   

Ralph Lauren работи за много широка аудитория. В бутика му може да се чувствате комфортно и с 50 долара в джоба и с кредитна карта. Само че в първия случай ще си купите тениска, във втория -  уникален от-кутюр. 

"Най-американският" дизайнер

Ралф Лорен присъства и оставя своя отпечатък в света на кино и спорта. Той създава костюмите за "Велият Гетсби" (1974 год.) на Paramaunt . През 2005 год. моделиерът подписва договор на разработката на екипи за турнира в Уимбълдън. През 2008 и 2014 г. е официален дизайнер на екипите на американския олимпийски отбор.

Цитати от Ралф Лорен:

"Много е важно да се научиш да правиш нещо от нищо"

"Аз не създавам дрехи, а мечти. Хората се чудят - как еврейското момче  от Бронкс се научи да прави дрехи за висшата класа? Може и да не принадлежах към елита, но имах отношение към мечтите."

"Никога не съм искал да бъда на мода. Защото едва си станал модерен, и вече не си на мода"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини