Близо 700 полицаи, камери и радари дебнат за висока скорост

694 полицаи следят за висока скорост в страната в акцията на МВР за 24-часов контрол.
На пресконференция стана ясно, че в акцията от 10 ч. на 29 октомври до 10 ч. на 30 октомври са включени всички видове технически средства за контрол на скоростта - както мобилните камери, така и радарни измерители и 14 от новите системи за нощно измерване на скоростта.

"Целта на акцията "24 часа контрол на скоростта" е да се осигури възможност хората да се движат спокойно по пътищата без произшествия", обясни директорът на "Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение" в ГД "Охранителна полиция" (ГДОП) Антон Антонов, цитиран от МВР.

Росен Рапчев от дирекцията уточни, че по време на акцията ще се извършва контрол на скоростта в градовете и в малките населени места.

Стана ясно, че кметът на Девня Атанас Кузев е глобен при акцията.
Градоначалникът е засечен да шофира джипа си по бул. „Княз Борис I” във Варна с 26 км/ч над ограничението и получи акт за 100 лева, съобщи Дарик радио.
Кузев призна пред журналисти, че това не е първото му нарушение за превишена скорост.

Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял сред причините за катастрофи по вина на водачите.

Половината от загиналите на пътя са загубили живота си заради превишена скорост.

Констатираните нарушения по този показател през 2014 г. са със 189 914 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

"Средната скорост на движение също се е вдигнала с 15 и повече километра в час", каза Антон Антонов.

От полицията обясниха, че подобни акции на пътните полицаи има в много европейски държави, сред които Германия, Белгия и Ирландия.

На имейл safetyroads@mvr.bg, открит по инициатива на Пътна полиция, само за дни са постъпили над 70 сигнала за конкретни места, определени като рискови за скоростта.
Те ще бъдат анализирани и представени на областните дирекции на МВР като точки за контрол.

"Столичната дирекция участва в операцията със седем екипа на пътна полиция, които работят на ключови места в София", съобщи Тенчо Тенев, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Сред избраните локации за контрол са бул."Цариградско шосе", "Пернишко шосе", бул."Ботевградско шосе", бул."Проф. Цветан Лазаров" и други.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини