Нова наредба - на закрито трябва да се работи при 16 до 23 градуса

При работа в закрити помещения температурата трябва да е от 16 до 23 градуса през студения период и от 18 до 25 – през топлия. Това е залегнало в нова наредба за изискванията на микроклимата на работните места, влязла в сила на 1 ноември, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Допускат се и изключения - зимата температурата не бива да спада под 13 градуса, а през лятото - да се покачва над 28, като дори при силни жеги термометрите не трябва да показват повече от 33 градуса. Относителната влажност може да варира от 35 до 75%, в зависимост от периода и температурата в помещенията, отбелязват от инспекцията.

С наредбата се въвеждат оптимални и допустими параметри на микроклимата. Оптималните се прилагат в климатизирани помещения, а допустимите – в помещения, където поради технически или други причини не е възможно да се осигурят оптималните. 

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия като вятър, висока температура и др. Ако има риск, той трябва да предприеме допълнителни мерки, за да осигури безопасността на служителите си. 

С всяка изминала година броят на работещите при неблагоприятни условия на труд намалява, посочват от ГИТ. Така например за 2013 година те са били 9.7% от заетите, а през 2012 в неблагоприятни условия са работили 11.5%. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини