КНСБ иска увеличаване на средната заплата с 10% годишно

КНСБ настоява за 10% ръст на средната работна заплата годишно, както и да не се променят изискванията за пенсионната възраст. Синдикатът предупреди за стачки.
От синдиката настояват политиката по доходите да се променя чрез колективното договаряне между работодатели и синдикати. Друго искане е минималната работна заплата от следващата година стане 400 лева.

Това заяви днес на пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който представи позицията на Изпълнителния комитет на синдикалната организация, приета на 21 ноември, съобщи БТА.

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви преди два дни председателят на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

КНСБ предлагат промени и в данъчното облагане. От доста време синдикатът настоява да се въведе необлагаем минимум за доходите до размера на минималната работна заплата, както и да има данъчна скала за доходите, които са в размер на над 10 минимални работни заплати.

Синдикатът настоява още правителството незабавно да стартира работа със социалните партньори по необходимите изменения в осигурителното законодателство.
Основната цел е постигане на стабилизиране на системата и достигане на пенсия, която е 65% от заплатата, получавана в момента на пенсионирането, допълни още Пламен Димитров.

КНСБ настоява от 1 януари 2015 година да няма промяна на изискванията за пенсионна възраст, както за работещите във всички категории труд.

"Не виждаме причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение на 4 месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано", каза той.

Нарастването на възрастта с по 4 месеца на година бе замразено за една година от правителството на Пламен Орешарски, но не и отменено.

Така от 1 януари пенсионната възраст при 3-та категория труд за жените ще е 61 години, а за мъжете 64 години. Нужният осигурителен стаж пък ще е 35 години за жените и 38 години за мъжете. Хората, на които не им достига стаж, ще се пенсионират на 66-годишна възраст, ако имат платени осигуровки за поне 15 години.

По думите на Димитров масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в размера, в който се очаква следващите месеци да се случи.

Президентът на КНСБ допълни, че работниците заявяват и готовност за стачни действия, ако условията за възрастта за пенсиониране бъдат променени от 1 януари 2015 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини