Кинолегендата Иван Иванов на 63 години

Снимка: pia-news

"Аз съм индивидуалист-анархист и не търпя затворени пространства. Киното пасва на характера ми. Пред камерата аз съм сам, аз съм герой и играя герой. Не персонаж. Иначе мога навсякъде и всичко да изиграя, но в киното се занимавам със самия себе си." Това откровение прави в книгата си "Отговори" големият български киноактьор Иван Иванов. Роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград, днес той навършва 63 г.

"Бях абсолютен старец - на 23 години, с дете", припомня си как е кандидатствал в театралната академия. По това време е женен за медицинска сестра, от която има син Георги, сега съдия. Развеждат се след година. Още в първи курс
във ВИТИЗ се влюбва в колежката си Петя Силянова: "Видях я и си казах - това е моето момиче", признава актьорът. Двамата са заедно и до днес.

"Станах случайно актьор. Роден съм в Асеновград, завърших механотехникум с диплома 3.00. Пробвах се, география, школата в Симеоново, право. Изкарвах изпита, но дипломата... Между другото през 1969 г. бях републикански шампион по джудо. После работих като радист на летището", споделя пред в. "Капитал" през 2001 г. Изиграл е близо 40 роли в киното. Освен Радо от "Всичко е любов", той е Асен в "Лавина" (1981), Вас/Христо в "Комбина" (1982), Траян в "Мярка за неотклонение" (1983). Иван Иванов играе и на сцените на Младежкия и Военния театър, но само до 1983. Екранът го обсебва изцяло. "Аз съм предано отдаден на киното. Напуснах театъра именно заради него. Явно така ми е било предопределено. От дете харесвам киното", признава той пред медиите. Снима се и във филми на режисьори като Борислав Шаралиев ("Борис I", 1985), Зако Хеския ("Нощем с белите коне", 1985), Иван Андонов ("Мечтатели", 1986) и др. През 90-те се увлича по писането. След телевизионния сериал "Гори, гори огънче" (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове - "Този живот, онзи живот". После идват още две - "Отговори" и "7 часа разлика".

"Всичко е любов" е филмът, след който мъжът с най-неустоимия поглед в българското кино се превръща в секс символ. Сините му очи караха жените да въздишат по него и да го наричат българския Ален Делон.

До първите няколко години на 21 век се занимава с озвучаване на филми и сериали. За БНТ е озвучавал в минисериала „Масада“, във филмите "Клетниците" с Жан-Пол Белмондо, "Любов в облаците" с Киану Рийвс и други, а за bTV е озвучил ролята на Тим Дейли в сериала "Беглецът".

Синът му Стефан, по-известен с рап псевдонима си Wosh MC, стана любимец на тв публиката, след като стигна до финала на риалити предаването "Биг брадър". Иначе забавното и усмихнато момче се насълзи на няколко пъти при спомена за бащината заръка: "Каквото и да става, живей красиво, мойто момче".

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ро
    розинка
    1 0
    22:36, 16 дек 2014
    Честито!Да ни радва с нови роли!
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    08:36, 14 юни 2016
    Той може и да е станал на 63 години,но гласът му е млад и красив.Не можеш да го сбъркаш с никой друг.
Последни новини