Петима загинали след пожара на ферибота ”Норман Атлантик”

Петима са загинали след пожара на ферибота "Норман Атлантик", съобщиха от гръцката брегова охрана. Фериботът пък е бил претоварен и са открити нередности.
Говорителят на бреговата охрана Никос Лагадянос съобщи, че четирима души са открити мъртви в морето днес и телата им са извадени. Засега самоличността им не е установена.

Така жертвите на пожара стават пет, след като вчера загина гръцки гражданин. Първи за по-големия брой загинали съобщи спасен турски пасажер, който заяви пред италиански медии, че е видял четири тела на горящия ферибот.

По последни данни от кораба, на борда на който вчера избухна пожар, вече са евакуирани успешно 391 души, съобщиха БНР и БТА. Огънят е потушен.

Общо на борда на ферибота е имало 478 пътници и членове на екипажа, сред които деветима българи. Четирима от тях - двама мъже и две жени - вече бяха спасени. Фериботът е пътувал от Патра (Гърция) до Анкона (Италия).

Гърция твърди, че българите на ферибота са били 9, а Италия - 7.

В същото време прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на "Норман Атлантик", предаде Франс прес.

Прокурорът Джузепе Волпе съобщи новината малко, след като в Бари пристигна група от петдесетина оцелели от бедстващия кораб. По думите му разследването трябва да установи дали пожарът е предизвикан от небрежност. Следователите ще се опитат да изяснят обстоятелствата, при които е започнал пожарът, и защо не е бил потушен.

По неофициална информация пламналият ферибот е бил претоварен – на борда му е имало 222 автомобила, от които над 100 – тежкотоварни. Позволеният брой обаче е 195 МПС-та.

Няколко версии вече се появиха за причината за пожара. Най-вероятната, според експертите, е претоварването на ферибота с ТИР-ове, които са били паркирани близо един до друг. Сред тях е имало и няколко цистерни със зехтин, които са създали условия за силния пожар.

Собственикът на кораба - гръцката фериботна компания АНЕК обаче твърди, че той е бил в изправност и че на 19 декември е минал инспекция.

Стана ясно обаче, че при проверката са установени нередности с херметичното затваряне на вратите и със светлинната сигнализация при аварии. Не е имало и достатъчно спасителни средства. Бил даден 15-дневен срок за коригиране на пропуските и липсите.

Италианският външен министър Паоло Джентилони съобщи, че спасителните операции се извършват в тясна координация на италианските и гръцките служби, предаде ТАСС.

Спасяването на пасажерите е възможно само по въздух. Четири хеликоптера на италианските военновъздушни сили ги изтеглят от най-горната палуба на ферибота и ги прехвърлят на военния кораб-амфибия "Сан Марко", където им се оказва първа помощ. На час се спасяват до 20 пътника, като спешните случаи веднага се препращат с хеликоптери в болници в област Пулия.

МВнР не знае колко точно са българите на борда

Говорителят на българското МВнР Бетина Жотева обясни, че има разминаване в информацията за броя на българите в списъците на пътниците на ферибота, предаде Дарик радио.

От гръцкото външно министерство твърдят, че сънародниците ни са 9, а от италианска страна информацията е за 7 български граждани.

"Това са само списъци с предварително подадени имена. Ние не знаем колко българи е имало в действителност на ферибота. Но със сигурност знаем, че четирима са спасени. Вчера бяха спасени Галин Хайтов и Красимир Естов, а тази нощ две наши сънароднички - Р. Тодорова и С.Аргирова. Всички те са в добро здраве и се намират в Италия. Беше решено всички спасени да бъдат откарани в болници в Бриндизи, Бари и Лече", обясни Жотева.

Тя допълни, че до часове българският консул в Италия ще бъде в Бриндизи

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини