Аксесоар за смартфон за 34$ открива СПИН и сифилис за 15 минути

Тифани Гуо и Тасаниван Лаксанасопин използват смартфон, за да направят тест за СПИН. Тяхното устройство е на цена 34 долара и разпознава също зараза със сифилис.

Заедно с други изследователи по биомедицинско инженерство от Колумбийския университет, Гуо и Лаксанасопин създават малък аксесоар за смартфон, който може да открива HIV с убождане на пръста. Струва едва 34$ и дава резултати само след 15 минути. И според изследователите, е наравно с най-точните тестове за ХИВ.

Тъй като това може толкова евтино и толкова бързо идентифициране HIV, учените смятат, че устройството може да окаже значително влияние върху СПИН в Африка и други части на развиващия се свят. Ранното откриване помага да се спре разпространението на ХИВ и това може да бъде особено важно сред бременните жени. Според Центровете за контрол на заболяванията, жените, които откриват ХИВ ранно и вземат антиретровирусно лекарство, както е препоръчано, могат да намалят риска за предаване на вируса на тяхното потомство до по-малко от 1 на сто.

Устройството е тествано с малко клинично проучване в Кигали, Руанда, и резултатите са обещаващи. През период от две седмици 96 пациенти от три здравни клиники са участвали, и изследователите твърдят, че устройството дава резултати. Надеждата е, че устройството в крайна сметка ще получи регулаторно одобрение от Световната здравна организация и да се използва в нуждаещите се райони по целия свят.

Устройството, разработено от Гуо и Лаксанасопин до този момент все още няма име. То може да идентифицира сифилис и ХИВ.

Смартфоните променят всичко

Проектът датира от 2007 г., но наистина е напреднал през 2013 г., когато учените констатират, че могат значително да намалят разходите чрез прикачането към смартфон.

Техния донгъл е с размера на длан и се включва в обикновените iPhone и Android телефони чрез аудио жак. За да използвате устройството, убождате пръста си и пускате малка кръвна проба. Натискате и пробата се тества около 15 минути, а резултатите се появяват на телефона.

Има и други евтини начини за тестване за ХИВ и сифилис, включително хартиени като тези за бременност. Но според учените, тези тестове могат да са по-малко надеждни и потребителите не винаги знаят какво означава цвета на лентата.

С милиони

Въпросът е дали хората ще могат да получат това устройство, пише wired. Според Карън Лайтман, изпълнителен директор на MEMS Industry Group, търговска асоциация, която работи на в световния пазар на микроелектромеханични системи и сензори, това е въпросът.

"Те го демонстрираха, но могат ли да доставят да те избави милиони такива?", пита тя.  Все пак тя смята, че производството на тези устройства в по-големи бройки ще е по-лесно, отколкото в миналото.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини