Новият български филм "Омбре" тръгва от днес по кината

Новият български филм "Омбре", определян като "балкански уестърн", тръгва по кината от днес. В главните роли участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков.

Филмът получи "Златна роза" на едноименния филмов фестивал във Варна през октомври за цялостно актьорско изпълнение.

Създателите му го наричат "балкански трагокомичен ийстърн" и го определят като история за приятелството, любовта и толерантността и невъзможността да се постигнат по едно и също време и на едно място, особено тук – на Балканите.

Продукцията е дебют в пълнометражното игрално кино за режисьора Захари Паунов, който загуби живота си в автомобилна катастрофа през октомври. Лентата е създадена по едноименния роман на Емил Тонев, който е и главен сценарист.

Сюжетът на "Омбре" не ни отдалечава от познатата българска действителност и начините да се правят пари по "сивия" начин.

Главният герой в лицето на Валери Йорданов влиза в ролята на 30-годишния Ангел, който иска да емигрира, но по стечение на обстоятелствата заживява на границата. Любопитна подробност е, че първоначално ролята е трябвало да играе покойният Петър Попйорданов.

Задачата на Ангел е да пренесе наркотици от границата до Западна Европа. След поредица от противоречия и нови усложнения по сделката, Ангел буквално хваща гората вместо Париж и попада сред имигрантска балканска общност.

Там се появява и "Омбре", на когото е кръстен филмът - вманиачен младеж по старите уестърни.
Авторите на продукцията подчертават, че той е персонажът, който обединява останалите герои, но лентата далеч не се върти около личността му.

В "Омбре", ще видим и Калин Вельов в много по-различно от познатото му амплоа. Той ще направи дебюта си във филмовото изкуство с ролята на местен наркодилър.

Премиерата на новата българска продукция беше снощи а от днес тръгва по кината. Филмът може да гледате в салоните на Cine Grand, Cinema City, Дом на киното, както и кино Одеон.

Не търсете в "Омбре" класическа прилика със западните уестърни от 80-те години. Историята далеч не е и чисто имигрантска, а балканска. А всичко свързано с Балканите си има своята уникалност, драматичност и трагедия, която далеч не може да се определи със западните сюжети, казват създателите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини